Вежди Рашидов се изложи ужасно! Не само не знае езици, ами и беше натирен от Лувъра!

Бившият министър на културата Вежди Рашидов се похвали на медиите вчера, че е изпратил свои творби в Лувъра и като доказателство за това приложи техният любезен отговор. За всеобщо учудване се оказва, че писмото на французите съдържа не друго, ами отказ да изложат и съхраняват творбите на Рашидов.

Според изнесената в медиите информация директора на музея уверил бившия министър, че е „единственият българин в историята на страната, чиито произведения са притежание на Лувъра“.

За владеещите френски език истината е съвсем различна.

Вижте оригиналния текст на писмото и превода, който ви предлагаме по-долу:

louvre

„Господин министър, скъпи приятелю,

След последната ни среща на 8 декември миналата година Вие ми разкрихте желанието си да предложите някое от произведенията си. Имам удоволствието да Ви информирам, че двете творби, които сте ни изпратили, пристигнаха в Лувъра и Ви благодаря.

За да предотвратя всяко възможно недоразумение, си позволявам да уточня, че те няма да могат да бъдат изложени, нито включени в инвентарните списъци на Лувъра, защото за това би била необходима официална процедура на Комисията по придобивките (което не е възможно предвид съвременния характер на тези дипломатически подаръци, тъй като, както знаете, колекциите на музея ни приключват в 1848 г.).

Като пожелавам дълъг живот на сътрудничеството между Лувъра и България, Ви моля да се съгласите да приемете, господин министър, скъпи приятелю, уверенията ми във висока почит.

Жан-Люк Мартинес“

bnews.bg


image0 (9K)