„Виктатор“. Стотици в Будапеща на протест заради подслушванията със софтуера „Пегас“

Няколкостотин души излязоха на протест в центъра на Будапеща и обвиниха правителството на Виктор Орбан в използване на шпионския софтуер „Пегас“.

Разкритията на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) в средата на юли показаха, че една от държавите, в които софтуерът е използван за подслушване на активисти и журналисти, е Унгария.

Протестиращите се събраха пред музея „Къща на терора“, посветен на жертвите на нацизма и комунизма в страната. Според протестиращите масовите подслушвания напомнят именно за времената на тоталитарните управления. Впоследствие те се преместиха пред централата на управляващата партия на Виктор Орбан „Фидез“. Протестиращите викаха „Виктатор“ и призоваваха за оставката на премиера.

Засега правителството не коментира темата с подозренията за незаконните подслушвания, като единствената позиция на държавата досега беше свързана с това, че информацията на службите се събира законосъобразно.

Според разследването на 17 международни организации, сред които и „Амнести интернешънъл“, сред подслушваните е имало най-малко 300 души в Унгария, десетима от които са адвокати, а други петима журналисти.

Компанията разработчик на софтуера „Пегас“ е израелската NSO Group. Тя е частна фирма и твърди, че работи само с държави и държавни органи, на които продава софтуера си, за да го използват в борбата с тероризма и организираната престъпност, както и за издирване на пострадали при природни бедствия.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. .


image0 (9K)