Вирусолог: Намираме се във времето на епидемията на неваксинираните

Вирусолог: Намираме се във времето на епидемията на неваксинираните

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Намираме се във времето на епидемията на неваксинираните, заяви пред БНТ проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология.

Според нея хората, които се разболяват и постъпват в отделенията, са неваксинирани.

„В нашата болница, при разкритите нови отделения за COVID и реанимация, над 95% от постъпилите, не са ваксинирани. Много е важно да знаем, че ако процентът на ваксинираните беше по-голям, много по-малко щяха да бъдат застрашените хора от заболяване и от опасните страшни, понякога фатални ефекти на инфекцията“, изтъква експертът. 

Още по темата

Засега всички нови щамове могат да бъдат овладени от сегашната ваксина, категорична е Аргирова. По думите ѝ е възможно във всеки един цикъл от размножаването на вируса да се получат мутанти, големият проблем е кои от тях остават и оцеляват след това.

Ваксините, с които разполагаме в момента, е доказано, че са ефективни срещу въпросните варианти, обясни ученият. Появяват се обаче нови варианти, които успяват да намерят своя вирусен фитнес – тоест, добри условия да се размножават.

У нас в момента доминира индийският вариант, той е при над 70% от изолатите и срещу него ваксината е ефективна, допълва вирусологът.

Аргирова обаче предупреди, че тези мутации и варианти ще продължават, такъв е вируса.

„Само да не стигнем до там да създаде вируса такъв вариант и мутант, който изобщо да не се повлиява от ваксините, тоест говорим за нов щам. Тогава ваксините ще станат неефективни и ще трябва да използваме нови“, предупреди проф. Аргирова.

Според нея в България все още нямаме вариантите Мю, Ламбда. По данни на Световната здравна организация (СЗО) тези варианти, които продължават по-слабо да се разпространяват, вече изпадат от списъка, например английският вариант, допълни проф. Аргирова.

Относно данните за 3,5 милиона ваксинирани у нас, тя коментира, че не е задоволителен брой, тъй като това население не влизат много хора, които са потенциални носители и могат да заразяват, като например групата на децата.

Ваксинираните много рядко заболяват и от съвсем слабо – със слабо проявени, единични признаци, които преминават много бързо. „Нека отново да си спомним, че ваксината не предпазва от заразяване, а от заболяване и от особено от тежките и фатални форми“, подчерта проф. Аргирова.

„Напълно подкрепям решението на Министерството на здравеопазването, което излезе вчера – считам, че в момента нямаме нужда от трета доза, защото освен антитела има и клетъчен имунитет, той работи и това се доказва и го има при ваксинираните хора. Този имунитет обаче избледнява с възрастта и хора с различни нарушения в имунната система, за тях може да се наложи трета доза“, изтъква вирусологът.

Противогрипна ваксина трябва, категорична е проф. Аргирова.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)