НАЙ-НОВИ:

Високите цени на енергията затварят и европейската индустрия

Високите цени на енергията затварят и европейската индустрия

Снимка: Bloomberg LP

В началото на август високите цени на електроенергията в България накараха големи енергийноинтензивни предприятия, сред които например КЦМ, временно да спрат работата. Същата съдба сега сполетява и други представители на европейската индустрия.

Още по темата

Заради рекордната цена на природния газ американският производител на торове CF Industries Holdings затваря два свои завода във Великобритания, съобщава The Wall Street Journal. Това не е единичен случай в страната – заради високите цени на енергията производителите на стомана също спират производството си за дни, когато цената на електроенергията е прекалено висока.

Електроенергията за бизнеса във Великобритания поскъпна седем пъти спрямо същия период на миналата година. Проучване на работодателски организации показват, че 2/3 от бизнеса в страната отчита негативен ефект от скъпата енергия.

Цената на тока се увеличава още и във Франция, Нидерландия и Германия на фона на очакванията за тежка зима и увеличено търсене на енергия. Електроенергията в най-голямата европейска икономика поскъпна от 36 евро за мегаватчас през февруари 2021 година до 164 евро за мегаватчас на 14 септември.

И прогнозите са ръстът да продължи. Организацията на малкия и средния бизнес в Германия – Der Mittelstand, публикува проучване сред своите членове и данните показват, че 97% от тях очакват цената на енергията да расте в следващите пет години и виждат това като заплаха за съществуването си.

Причините за рекордно високите цени за енергията в Европа са няколко  – увеличеното търсене заради възстановяването на икономиката от пандемията, полупразните газохранилища, както липсата на газови доставки заради увеличеното търсене в Азия, за където се отправят и повечето танкери с втечнен американски газ. В същото време неблагоприятната метеорологична обстановка ограничава производството на електроенергия в Северно море.

Затова и някои европейски държави предвиждат мерки в подкрепа на домакинствата

Европа се отказва от изкопаемите горива и над 40% от въглищния капацитет е изведен от експлоатация от 2016 година насам. Страните се отказват и от друга алтернатива – ядрената енергия, което води и до липсата на достатъчно енергия днес, коментират от своя страна от S&P Platts.

Бързото възстановяване на световната икономика от пандемията всъщност предизвика доста липси в доставките, включително и за компютърни чипове и други стоки, както и забавяне на доставките и растящи разходи за дистрибуция. Някои индустрии пък са изправени и пред липсата на достатъчно служители.

източник https://www.investor.bg/………… ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon