Владимир Путин награди с орден обвинения в шпионаж Николай Малинов

Председателят на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов, който е обвинен в шпионаж, е напуснал страната, за да отиде в Москва. След като по-рано днес от прокуратурата обявиха, че главният прокурор Сотир Цацаров е дал на инспектората на ВСС съдия, разрешил на Малинов да напусне страната, без да са спазени всички изисквания, от съобщение на информационна агенция ТАСС се разбра, че той е в Русия.

В информацията се казва, че днес президентът Владимир Путин е наградил с орден „Дружба“ редица чуждестранни граждани на церемония в Кремъл по случай руския Ден на народното единство. Тази година сред удостоените е и председателят на българското движение „Русофили“ Николай Малинов, отбелязва агенцията, която изброява и другите наградени. Орден „Дружба“ се връчва за особени заслуги в укрепването на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбирателство между народите.

От съобщението на прокуратурата стана ясно, че Малинов е пуснат да пътува в чужбина от 1 до 5 ноември по предварителна програма с културни събития. Според Цацаров това станало в разрез със закона, защото той не е поискал първо разрешение от наблюдаващия прокурор, какъвто е законът, а направо от съда.

В момента Малинов е на свобода под парична гаранция от 50 000 лева и има забрана да напуска страната. От септември той с повдигнато обвинение заради това, че на територията на България се е поставял в услуга на двете организации – Общество „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания. До тези организации службите стигнали, засичайки трасфери на различни суми покрай разследване за пране на пари. Според събраните доказателства Малинов приел срещу заплащане да изпълнява задачи от двете организации, като е следвало да оказва влияние върху политическия живот на страната, създаване на информационна агенция и влиятелен телевизионен канал.

По същото дело на бившия шеф на въпросния руски институт – генерал Леонид Решетников, беше наложена забрана за влизане в България за 10 години.

Междувременно на сайта на движение „Русофили“ днес беше публикувано интервю на Малинов, което е дал за телевизия „Русия 24“.

Дир. бг

(Visited 11 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)