Военен преврат в азиатска държава

Военен преврат е извършен в азиатска държава Мианмар.

Говорител на армията обяви, че тя поема властта в страната. Военните се задържали фактическия лидер на Мианмар – Аун Сан Су Чжи, президентът Вин Мин и други висши представители на управляващата Национална лига за демокрация.

ООН, Евросъюзът и САЩ осъдиха преврата. Призоваха за освобождаване на задържаните и за възстановяване на легитимното правителство.

Мобилният интернет и телефоните в големите градове са прекъснати. Войници патрулират по улиците на столицата на Мианмар – Найпидо и на най-големия град – Янгон. Хората се запасяват с продукти от първа необходимост и теглят пари от банкоматите. Някои от машините не работят, банките остават затворени. В страната е обявено извънредно положение.

Конфликтът в страната възникна след парламентарни избори, които се проведоха на 8 ноември миналата година. Вотът беше спечелен убедително от Националната лига за демокрация на Аун Сан Су Чжи. Военните обаче оспориха изборните резултати. Те поискаха отлагане на днешната сесия на новата долна камара на парламента.

Аун Сан Су Чжи прекара близо 15 години под домашен арест. За мнозина по света тя беше символ на борбата за човешки права. През 1991-а година получи Нобелова награда за мир. През 2015-та нейната партия спечели първите свободни избори в Мианмар от десетки години. До 2011-а година страната беше управлявана от военна хунта в продължение на близо половин век.

Международната репутация на Аун Сан Су Чжи обаче пострада заради репресиите срещу мюсюлманското малцинство рохинги и нежеланието й да осъди действията на армията. Хиляди рохинги избягаха в Бангладеш през 2017-та година.

 

 

 

 


image0 (9K)