Вотът връща мъжете в Рибново, изкарват прехраната си навън

В Рибново работа почти няма, а много от местните търсят препитание в Европа или в София – по полета и строителни площадки.

„Имаме нужда от промяна и то от голяма промяна, трябва да се промени нещо в държавата, защото всичко е толкова скъпо и работа няма“, коментира директорът на училището в селото Манчо Джуркин.

В Рибново малко хора си признават, че се чувстват използвани от политиците. Там от години се гласува за добре познатото.

„Опира се и до религията, за да имаме свобода, защото едно време беше забранено да има джамия. Искаме да има работа за младите в България, за да се върнат при децата и жените“, твърди една от живущите в селото.

Според друга – „хората се страхуват от партията“.

„Ние не сме от партия, от която са почти всички хора – не искат много да говорят с нас, избягват ни. Усещам една хладина, а сме от едно село, живеем заедно 30-40 години“, категорична бе тя.

Дни преди предсрочните парламентарни избори в Рибново ремонтират улиците.

Поминък няма, но пък се строи и се раждат деца. Жените остават в селото, за да се грижат за бъдещите поколения и за дома, а мъжете почти без изключение работят в София или в чужбина. В неделя всички ще се приберат, за да гласуват с надеждата да се случи нещо различно.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)