„Всичко ни писна.“ Денонощна блокада и на кръстовището пред общината във Варна

Палатковият лагер е разположен на кръстовището пред сградата на община Варна

Първа денонощна блокада на възлово кръстовище беше изградена във Варна. Протестиращи срещу правителството и главния прокурор дни наред поддържат палаткови лагери на три кръстовища в центъра на София, както и на подстъпа от Стара Загора към автомагистрала „Тракия“.

Демонстранти във Варна разпънаха в понеделник над 10 палатки и шатра пред срадата на общината в града, заявявайки готовност да поддържат блокадата, докато не бъдат изпълнени исканията за оставки на третия кабинет на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

„Докато правителството остава и ние оставаме. Няма връщане назад. Вече България се събуди. Чакаме вече и другите градове. И Пловдив е време да се включат. Цяла България е време да се включи“, каза един от протестиращите пред бТВ във вторник.

Късно вечерта в понеделник полицията разположи метални ограждения около лагера, за да осигури безопасността на протестиращите. Над 100 участници в блокадата развяваха български знамена и скандираха „Оставка“. Забелязваха се и няколко плаката с надписа „Те погребаха България“.

Хората, прекарали нощта в палатковия лагер във Варна, споделиха пред медиите, че всичко е преминало спокойно и ще подкрепят докрай исканията на протестиращите в София, където демонстрации се провеждат всяка вечер от 9 юли насам.

„Писна ни да горим боклуците на цяла Европа. Писна ни да подписваме най-неизгодните договори. Всичко ни писна. Ние не сме роби. Ние нямаме робско съзнание. Ако някой друг има, нека си седи вкъщи пред телевизора“, допълни един от протестиращите пред общината в морския град.

Антиправителствени протести се провеждат и в други градове в страната, както и в чужбина. Отцепен остава и подстъпът от Стара Загора към автомагистрала „Тракия“, където протестиращи бяха спрени от полицията в опит да я блокират още в петък. В понеделник кметът на града Живко Тодоров посети протестиращите, но не успя да ги убеди да се разотидат.

В 23 града в държави на три континента бяха организираха протестни акции през последните няколко дни от българите, живеещи там. Те изразяват подкрепата си към демонстрациите в страната и добавят допълнително искане от страна на българите зад граница – възможност за дистанционно и електронно гласуване.

Масовите протести в България и чужбина започнаха след изгонването от служители на НСО на Христо Иванов от плажа в парка „Росенец” край имот на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и обискирането на кабинети в президентството от полицаи и прокурори.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)