Вучич отсече: Сърбия няма да се откаже от въглищата, за да угоди на ЕС

Сърбия няма намерение да изостави електроцентралите, работещи с въглища, в името на европейската „зелена“ програма, отсече президентът на Сърбия Александър Вучич в интервю пред ТВ Пинк.

„Виждам как се унищожават страните наоколо, щом някой чуе нещо от Европейския съюз, те бягат да изпълняват. Ние казваме: „Да-да, но нека първо да видим как вие го правите. Нека първо поляците закрият ТЕЦ в Туров, тогава ще затворим нашите ТЕЦ“, каза Вучич.

Сръбският лидер припомни, че страната произвежда 34 TW електроенергия и консумира 32 TW. Републиката продава останалите 2 TW на своите съседи.

„Имаме достатъчно количество електроенергия, печелим от това и не зависим от никого“, подчерта президентът.

„Изградихме газопровод, решихме проблемите в тази област на енергетиката. Няма да се откажа от ТЕЦ, няма да сме най-големите износители на електроенергия. Искате да станем тези, които се хвалят, че имат чист въздух, но са без електричество? Искате електричеството ни, което сега е най-евтиното в Европа, да стане три до пет пъти по-скъпо? Трябва да сме наясно с бъдещето на страната в стратегическа перспектива“, каза Вучич, цитиран от БГНЕС.

„Ние имаме въглища, нямаме газ или нефт, трябва ли да се откажем от въглищата? Може би трябва да се откажем и от строителството на нови къщи и апартаменти?“ попита той.


 

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)