Вълка заблуждавал общината с бременни кошути и уж стари сгради

Вълка заблуждавал общината с бременни кошути и уж стари сгради

Имението на Румен Гайтански-Вълка на яз. „Искър“ ще бъде съборено до кота нула до няколко месеца. Това каза пред Би Ти Ви главният архитект на София Здравко Здравков. Вчера то започна въпреки опити то да бъде спряно заради бременни кошути и поставен катинар на портата на сградата.

Бяха направени опити да се докаже, че това е реконструкция на стара сграда. Проверихме стари кадастрални планове и се доказа, че тук никога не е имало сграда, каза още Здравков. Имението се намира в територията на Държавно ловно стопанство “Искър“.

Още по темата

2 апр 2024 12:06

71

29 мар 2024 15:58

29

Факт е, че имаме потвърдени от ВАС заповеди за премахването на тази сграда. Чудно е как е била построена, без да се пречи на бременните кошути и как никой не е забелязал незаконното строителство, запита се арх. Здравков.

Екипи на Столичната община вчера започнаха принудително събаряне на три незаконни постройки на територията на Държавно ловно стопанство „Искър“. Те изпълняват решение на Върховния административен съд след 2-годишни съдебни дела. Сградите са построени от фирма, която е свързана с бизнесмена Румен Гайтански.

Премахването на сградите се извършва с финансови средства на общината, които ще бъдат потърсени от фирмата, която е изградила незаконните постройки.

Според доц. Христо Михайлов – ректор на Лесотехническия университет и бивш председател на Националния ловно-рибарски съюз, поведението на горските началници и директорът на Ловното стопанство в този казус е „безобразно“.

„До такъв срамен случай не съм очаквал, че можем да стигнем“, отбеляза той пред БНР.

По думите му не само Държавно ловно стопанство „Искър“, но и още дузина държавни ловни стопанства са в процедура на публично-частно партниране съгласно законовите условия и разпоредби.

„Но това публично-частно партниране остава голяма загадка. Такъв модел за управление на ловни стопанства в Европа няма“, категоричен е доц. Михайлов, като обясни, че в това публично-частно партниране частният интерес е много добре защитен, но публичният не е. Той добави още, че договорите за публично-частно партниране остават загадка за обществеността. Кой управлява стопанството? Кой кадрува? Кой назначава? Кой управлява финансовите потоци? Кой управлява биологичните активи?“, попита доц. Михайлов и настоя за публичност на договорите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)