Върховният касационен съд потвърди присъдите на четиримата роми от Раднево за опит за убийство на тримата младежи

Върховният касационен съд потвърди решение на Апелативен съд – Пловдив относно наказания на четирима мъже, признати за виновни в опит за убийство.

С. И. е осъден на 12 г. „лишаване от свобода“, К. И. – на 8 г., Д. А. – на 5 г. , а А. И. – на 4 г. „лишаване от свобода“. Те са признати за виновни в това, че на 02.05.2016 г. в гр. Раднево в съучастие са направили опит умишлено да умъртвят Г. Н., а С. И. направил опит умишлено да умъртви и още едно лице – Ж. Ж.
Пред Върховния касационен съд жалби са подали първите двама от подсъдимите, които са отхвърлени като неоснователни.
Побоят е възникнал заради отнето пътно предимство. Към инкриминираната дата – 02.05.2016 г., Великден, тримата пострадали пътували с кола, когато в пътното платно срещу тях се появил автомобил, управляван от подсъдимия С. И. Поради паркирани в лентата му за движение автомобили, С. И. отнел предимството на пострадалите и не могли да се разминат. Той слязъл от превозното средство и отишъл до вратата на водача на другата кола, където през отворения прозорец на предна лява врата нанесъл удар с юмрук в лицето на шофьора. Извел го навън и двамата се сборичкали на тревата.
След това отишъл в ромската махала, събрал роднини и заедно с останалите подсъдими – баща му и двама братовчеди, тръгнали да търсят мъжете от колата, чието предимство сам отнел, за да си отмъсти. Намерили ги, но пострадалите също извикали на помощ трениращи от фитнес зала техни приятели. До идването на последните обаче, подсъдимите пребили с палки, бухалки и тояги Г. Н. и Ж. Ж. и намушкали с нож Ж. Ж. Охранител от близко заведение ги разтървал, но в това време дошли ромите от махалата. Възникналият конфликт прераснал в размирици, които били потушени с намесата на полицейски служители от различни части на страната. Виж подробности в публикациите на ЗАРАТА тогава:

Побоят в Раднево – двоен опит за убийство

Напрежение! Рокери се присъединяват към протестите в Раднево срещу насилието от страна на роми

Остават в ареста четиримата биячи от Раднево

Стотина гледали, докато роми пребиват трима мъже в Раднево посред бял ден

Видео и коментари на хора от Раднево след сблъсъците на протестиращи с полицията

Видео и коментари на хора от Раднево след сблъсъците на протестиращи с полицията

Върховният касационен съд пише в мотивите си, че правилно Пловдивският апелативен съд е отказал да се съгласи с искането на защитата да отпадне квалифициращия признак престъплението да е извършено по хулигански подбуди. „Подсъдимите са били водени от стремеж да се саморазправят с пострадалите, като покажат явно неуважение към обществото и съществуващия правов порядък. Нападението е извършено арогантно, по време на празник, на оживено публично място. Предшестващият конфликт между С. И. и Г. Н. по повод отнето пътно предимство правилно не е оценен като водещ личен мотив, доколкото агресията на подсъдимите се е насочила и към лица, които изобщо нямат отношение към него“, се казва в мотивите на ВКС.
През 2019 г. Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата и наложените с нея наказания на четиримата подсъдими от Окръжен съд – Стара Загора.

image0 (9K)
(Visited 10 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!