В Афганистан се рушат резултатите от Възстановителна програма на САЩ за $200 млрд.

„САЩ обещаха на тогавашния президент (Хамид) Карзай, че за една година ще построят най-голямата пътна отсечка от Хераат до Кандахар и успяха за 12 месеца да оправят целият път от Хераат – Кандахар – Кабул. Това съкрати пътуването по него от два дена на четири часа. И това успяха за 12 месеца да го направят,“ разказва в предаването  „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR инж. Екатерина Мермерски, която от години работи в САЩ и след 2003 година участва в различни програми за възстановяването на Афганистан по линия на американското правителство.

„Много хора, които бяха наети за построяването на пътя и много хора, обезпечаващи сигурността, загубиха живота заради частични атаки на различни отсечки. След като се построи тази част на пътя, беше построена и другата с помощта и на други страни – Саудитска Арабия и Япония. Целият път е към 500 км. Американците са построили над 300 км от този път,“ разказва Мермерски, която по това време работи за компания в САЩ, която участва в държавни проекти на САЩ за възстановяване на страната след изтласкване на талибаните.

„Този път сигурно вече не съществува. Малко след като завърши целия възобновителен процес, някъде към 2010, когато строителните компании се изнесоха и остана само американската армия да наблюдава, да поддържа мира, започнахме да получаваме сведения, че отделни отсечки са откъснати, талибаните са сложили пропускателни пунктове и ограбват пътуващите. Искат пари, за да се продължи по пътя. Имаше много оживени отсечки – това беше сърцето на Афганистан,“ казва българката и добавя, че е неясна и съдбата на построените по същата програма училища и здравни заведения.

„Бъдещето на младото поколение, което 20 години расте там без да знае какво е да живееш под властта на талибаните, ще бъде загубено. Обликът на жената ще изчезне отново. Бъдещето на децата е тъмно, защото училищата сигурно ще бъдат затворени, опустошени… Те обикновено по селата са единствената сграда, която има. Талибаните обичат да завземат тези сгради за техните главни квартири.“

„Възстановителната програма на Америка беше за над 200 млрд долара със сигурност. Може би даже 230 – това е цифрата, която чувам,“ каза Катя Мермерски в разговор с водещата Милена Милотинова.

Целият свидетелски разказ от първо лице – вижте тази събота от 17.30 часа в предаването „Брюксел 1“ по телевизия Bulgaria ON AIR. Ето част от него – в аванс.

Източник: https://www.dnes.bg/……………

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!