В Гърция: До Коледа неваксинираните деца ще се заразят с коронавирус

Гръцките лекари призовават родителите да ваксинирате децата, за да не се заразят с коронавируса.

Намалява броят на заразените в Гърция, но в някои области въведоха ограничения поради силно разпространение на вируса, предаде БНР.

„До Коледа неваксинираните деца ще се заразят с коронавирус“, заяви професор Никос Сипсас, който е в екипа на Националния съвет по контрол на пандемията.

Още по темата

17 сеп 2021 07:50

135

Той предупреди, че вече има много данни за деца, които боледуват от т.нар. „дълъг ковид“ със силна умора, депресия, смущения в различни органи като белите дробове и сърцето. Същевременно Делта вариантът много по-често засяга децата от оригиналния щам на коронавируса, като същевременно те могат да заразят възрастните и уязвимите групи.

С бавни темпове се движи ваксинирането на децата от 12 до 17-годишна възраст, което според специалистите ги поставя в рискова ситуация с евентуални последствия след коронавируса. Ваксинираните малолетни до сега са само 140 000. Основната причина е страх и несигурност сред родителите от ваксината, отчитат проучвания на общественото мнение в Гърция.

Засилиха кампанията за ваксиниране сред родители, ученици и учители.

Прогнозите са за напълно ваксинирани до края на годината около 65% от населението в страната, което е недостатъчно за защита в национален мащаб срещу коронавируса.

В сила е задължението за тестване два пъти на седмица за учениците, както и за неваксинираните преподаватели.

Все пак разпространението на пандемията намалява, макар и бавно, отчитат от министерството на здравеопазването.

В няколко области въведоха вечерен час и забрана за движение.Това са Иматия, Пела, Пиерия, но и за цялата област Кавала в близост до границата с България.
 

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)