НАЙ-НОВИ:

В имунизационните центрове масово ползват латексови ръкавици, които не сменят

Вместо нитрилни, здравните работници ползват латексови ръкавици, които не покриват стандартите за безопасност

Вместо отговарящите на европейските стандарти нитрилни ръкавици, в имунизационните центрове масово се използват латексови, които изобщо не покриват задължителните стандарти за безопасност. Освен това, един лаборант има само по от 3 до 5 чифта ръкавици за целия работен ден, което създава допълнителни рискове. За това алармират възмутени членове на Националната асоциация за защита на потребителите от цялата страна, предаде dnews.

Латексовите ръкавици, с които се поставят ваксините в имунизационните центрове, са с и без пудра. Освен че не покриват стандарта за безопасност, създават още рискове за хората, които са алергични към тях или към пудрата, тъй като по време на манипулацията има допир с пациента. Също така, латексът и нитрилът реагират различно на дезинфектанти. Дори и в центровете за взимане на PCR тестове се използват латексови ръкавици, което е изключително недопустимо предвид алергиите, забелязали са още членове на НАЗП.

Член на Асоциацията е станал свидетел как майка се е обърнала към лаборантка със забележка да си смени ръкавиците преди да направи PCR тест на детето и. Медицинският служител е обяснил, че това са лични предпазни средства, които имат за цел да защитят него, а не пациента. Жената е поставила въпроса – Вие, ако сте работили със заразен пациент, ще прехвърлите заразата и на детето ми, разказват от НАЗП.

-->

По наблюдения на НАЗП българският пазар е пълен с боядисани латексови ръкавици, които се продават като нитрилни съгласно описанието и придружаващата ги информация. Но всъщност са си от чист латекс и по никакъв начин не покриват задължителните изисквания по стандарт. Така се стига до заблуди и за крайния потребител, който ги купува за различни свои цели, включително и за ползване в занаятите.

източник www.dunavmost.com ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Най-нови