В Нидерландия те тестват за COVID-19, като влизаш в стая и викаш

Вече съществуват няколко алтернативни метода за тестване и ваксинация – примерът е от Нидерландия, където те тестват, като влизаш в стая и викаш.

В Австрия пък тестовете за деца са под формата на близалки, а в Румъния те ваксинират, докато си в колата, предава NOVA. 

За да бъде направен тестът в Нидерландия не са необходими тампони, клечки или кръвни проби. Човек просто влиза в специална кабина и вика или пее. Устройство анализира аерозолите, освободени от тялото, а резултатът е готов след 14 секунди. Цялата процедура отнема около минута. До четирима души могат да бъдат тествани едновременно. Няма боклук, всичко се прави неинвазивно и е супер бързо. Подобни кабини, наречени кубове, ще бъдат разположени на летища и ще се използват преди големи събития, например футболни мачове и концерти. 

В Австрия тестват с „близалки” децата за COVID-19. Методът вече се прилага в няколко детски градини и дневни центрове, но бързо набира популярност дори и сред възрастните. Лакомството се смуче 90 секунди, след това за 15 минути се поставя в контейнер и резултатът е готов. Австрийската провинция Бургенланд вече поръча 35 000 теста-близалки, а на всяко дете ще се падат по три безплатни теста на седмица.

На няколко места в Румъния беше открит център за имунизация срещу COVID-19 от типа „драйв-тру”. Желаещите получават доза от ваксината през прозореца на автомобила, без да слизат от колите си. Още в първия ден на кампанията дълги опашки се извиха пред пунктовете в Букурещ и Клуж-Напока. Този уикенд в столицата на северната ни съседка се провежда ваксинационен маратон. Пунктовете са два и се очаква през тях да минат над 10 000 души. Всеки може да се ваксинира само срещу лична карта. Използват се препаратите на Pfizer и „Джонсън и Джонсън”. Подобни „маратони” предстоят и в други големи градове на Румъния

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)