В София откриха най-модерния снимачен басейн в Европа

Вътре в студиото, над басейна, е разположен кран с товароподемност 10 тона за местене на декори и други материали

Най-модерният басейн за подводни филмови снимки в Европа бе открит в София. Той е и най-голямото съоръжение от този вид в Европа. Басейнът за подводни снимки е собственост на Nu Boyana Film Studios и B2Y Productions.

Басейнът е построен върху парцел с размер 1200 квадратни метра. Самият басейн е широк 20 метра и дълбок 6 метра. Обемът му е 2400 куб. м. Басейнът има страничен прозорец с размер 2,10 на 1,60 метра, през който режисьорите могат да наблюдават подводните снимки.

Специалното студио има 3 големи врати, които позволяват достъп на камионите с материали за снимането на различни филми. Порталите позволяват преминаването на багери и всякаква строителна техника, необходима за изграждането на снимачната площадка. Вътре в студиото, над басейна, е разположен кран с товароподемност 10 тона за местене на декори и други материали.

[ad id=“263680″]

Специална отоплителна система подгрява водата, като може да я затопли до цели 32 градуса. Филтриращата система използва UV лъчение за третиране на вода, което намалява употребата на хлор. Съоръжението е оборудвано и със специална смукателна система, която обира всички прахови частици от повърхностния слой на водата.

Залата е оборудвана и с пожарогасителна система, разкри арх. Ангел Захариев от A&A Архитекти – българското архтектурно студио, което проектира басейна. Така е лесно и безопасно край водата да се инсценират пожари и взривове, например за сцени с крайбрежни битки. Възможно е големият обем да бъде напълнен и с пясък и да се симулира лагуна, добави арх. Захариев.

Черният цвят на басейна не е случаен. Той позволява при постпродукцията да се монтират различни допълнителни визии.

Басейнът е изграждан в продължение на година и три месеца. Проектен мениджър за построяването на съоръжението е Ники Кънев, а проектирането и построяването са дело на A&A Архитекти, Главболгарстрой и Sivon. Басейнът ще се управлява от координатора Иън Крийд, в чиято биография фигурират заснемането на „Междузвездни войни: Последният джедай”, „Падналият ангел“ и др.

[ad id=“263680″]

На територията на континентална Европа това е най-големият снимачен басейн, подчерта арх. Захариев. Единственото сходно по мащаб съоръжение от този вид се намира във Великобритания, като то е по-плитко и с по-голяма площ.

Ето кадри от изграждането на басейна:

technews.bg


image0 (9K)