В

Личностите на Стара Загора в „Кой кой е“ са подредени по азбучен ред, а не по време или значимост. Целта е създаването на местна „Уйкипедия“, която всички заедно да попълваме, запазвайки старозагорци завинаги живи.

А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О

 

П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ь Ю Я

Валентин Дончевски; 26.04.1958 г., Стара Загора, завършил е Художествена гимназия в Казанлък, а висше образование във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност живопис; автор е на 200 илюстрации на книги, десетки живописни платна и рисунки, художествени песни и две стихосбирки. Член е на Съюза на българските художници.


valentina teneva_resizedВалентина Динкова Тенева

Родена на 31 януари 1991 г. в Стара Загора, в семейството на Динко и Стефка Димитрови. Има сестра Ралица. Завършва Търговска гимназия в града. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (1997 – 2000). Участва с ансамбъла в кон­церти в Стара Загора и страната.

*Баща ѝ Динко и майка ѝ Стефка са били танцьори в ансамбъл „Зор­ница”.


valentin dragov_resizedВалентин Радославов Драгов

Роден на 2 май 1984 г. в Стара Загора, в семейството на Радослав и Христина Драгови. Има брат Иван. Завършва III-то ОУ „Кольо Ганчев”, Техникум по ме­ханотехника „Н.Й.Вапцаров” и Тракийския универ­ситет, специалност животновъдство, в града. Работи в Птицекланица „Градус” в Стара Загора. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1998). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната и в турне до Хо­ландия. Награден е с юбилейна грамота. Има съпруга Марина.


Валентин Стоянов ВЪЛКОВ; 23.01.1958 г.; машинен инженер; висше техническо образование


Валентин Тенев ВЪЛЕВ; 20.09.1965 г., Стара Загора; военен; средно-специално образование


Валентин Яков КАЦАРОВ, д-р; 19.04.1957 г.; зооинженер; висше образование; научна област: мениджмънт на свиневъдни ферми. Разработване на инвестиционни проекти и бизнес планове. Алтернативни ресурси за финансиране. Маркетинг на продукти от свиневъдството. Има стотици публикации в областта на свиневъдството.


Валери Цеков НИКОЛОВ; 30. 09 1954 г., Видин; лекар; висше образование Медицинска академия София; постижения: над 20 публикации в областта на медицината „Нефрофизиологични аспекти на хормоналната регулация

Хоби: кактуси, риболов.


valia dimitrova_resizedВаля Димитрова Димитрова

Родена на 8 юни 1974 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Димитър и Кръстана Димитрови. Има брат Румен. Завършва XI-то ОУ „Н.Лилиев” и Търговска гимназия, специалност икономика на промишле­ността, в града и Стопанска академия „Д.А.Ценов”, специалност счетоводство и ОДИТ в банките, в Свищов. Работи като икономист, в Балканбанк, По­деление 46540, данъчна служба и Пощенска банка в Стара Загора. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 1989). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната и в турнета до Чехословакия и Холандия. Наградена е с грамота от чита­лището (1998). Има съпруг Бисер.

*Брат ѝ Румен в танцьор в ансамбъл „Зорница”.


Ваньо Динев СТОИЛОВ; 16.02.1957 г., Ямбол; журналист; висше образование – факултет по журналистика на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Член на Съюза на българските журналисти


Ваня Атанасова ПЕТРОВА; 05. 07.1960 г., гр. Харманли; педагог, висше образование; има защитена докторска дисертация

Хоби: интереси в областта на художествената литература и психологията на ежедневието Девиз: Обичай и прави каквото искаш; ако не обичаш достатъчно прави каквото трябва.


Ваня Георгиева КАРАБОЙДЕВА, д-р; 10.06.1969 г., Стара Загора; лекар; висше образование специалист „Епидемиология на зазаразните болести“;

Хоби: японски изкуства.


Ваня Иванова ГЕОРГИЕВА; 10. 08. 1960 г., Стара Загора; икономист; висше образование


vasil vasilev_resizedВасил Петков Василев

Роден на 10 юли 1997 г. в Стара Загора, в семейството на Петко и Антоанета Василеви. Има брат Николай. Завър­шва НУ „Хр.Ботев” в село Опан, Старозагорско, учи в Х-то ОУ „Св.св. Кирил и Методий” и завършва II-ро ОУ „П.Р.Славейков” в Стара Загора. Учи в ПГЕ „Джон Ата­насов” и завършва ТЕТ „Г.С.Раковски” в града. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 2010). Участва с ансамбъла в кон­церти в Стара Загора и страната.

*Играл е ролята на Змея в спектакъла „Гергьовден” в читалището и в концерти в страната.


Васил Велков Герлимов; 14.09.1956 г., с. Шейново; хореограф; висше образование; постижения: „Кристална лира“ на съюза на българските музикални и танцови дейци


Васил Захариев СТАНИШЕВ; 01.07.1937 г., Кюстендил; оперен артист; висше образование, БДК София /сега ДМА/; постижения: носител на орден „Св. Св. Кирил и Методий“; концерти в Белгия, Франция, Германия, Унгария и др.

Девиз: прави каквото трябва, да става, каквото ще.


Васил Илиев ИЛИЕВ; 05.08.1941 г.; строителен инженер; висше образование

Хоби: чете фантастика.


Васил Костадинов АТАНАСОВ, 18. 04.1959 г., Пещера; зооинженер; висше образование; научна област и постижения: биохимия; биоенергиен метаболизъм на гамети и ембриони при бозайници, птици и риби. Синтезиране на сперморазредители, спермоакти ватори и активационни среди с цел модулиране енергийния метаболизъм на полови клетки и ембриони. Постигане на по-добра оплодяемост и люпимост на хайвер от риби и яйца от различни видове птици. Разработил е в съавторство изобретения и рационализации.


vasil ivanov_resizedВасил Русев Иванов

Роден на 23 февруари 1944 г. в с. Ягода, Старозагорско, в семейството на Руси и Дона Иванови. Има сестра Танка и брат Георги. Завършва основно образование в селото и ТМТ „Н. Й. Вапцаров”, специалност метало­режещи машини, в Стара Загора. Работи като монтьор, технолог и организатор производство в ДМЗ „Червено знаме”, в База за техническо развитие (БТР) и в ОПП „Родина” в града. Акомпанятор е 14 години в Култу­рен дом на ОКС в Стара Загора. Акомпанятор е – акордеонист в оркес­тър „Зорница” и в състава „Броеница” към читалището (от 1966). Участва с ансамбъла в концертни програми и в турне до Полша. Има съпруга Марийка и синове – Русен и Даниел.

*Участва в съставите на „Първомайската”, „Бряговската”, „Мировс­ката” и „Априловската” групи.


ВАСИЛ ШАХАНОВ

Основава първата в Стара Загора българска конячена фабрика и спиртоварница (1876). Един от големите дарители и благотворители в Стара Загора. Прави ежегодни големи дарения на дружество „Добрий самарянин“, дружество „Театър“ и др. Два пъти е награждаван с орден „За граждански заслуги“ и е сред най-почитаните членове на Пловдивската търговско-индустриална камара. Издържа талантливи и бедни българи от Старозагорско да учат в Русия. Умира в началото на 20-те години на XX век, в Белград. Награди и отличия: сребърен медал на Първото Пловдивско изложение (1892); сребърен и бронзов медал от изложението в Анверс, Белгия (1894); почетен диплом, кръст и златен медал от изложението в Бордо (1895); сребърен медал на Световното изложение в Париж (1900) за коняк и бронзов медал от същото изложение за ликьор; златен медал от изложението в Лондон (1907).


Велизара Георгиева БЛАГОЕВА, 12.08.1967 г., Стара Загора; журналист; висше образование


Венелин КРЪСТЕВ; 31. 08. 1954 г., Стара Загора; директор и главен художествен ръководител на детски ансамбъл „Загорче“. Ръководи го повече от 20 години. Има две полувисши образования – строителен техник и хореограф и висше образование – психология.

Хоби: рисуване.


Велин Иванов ТРАНДЕВ; д-р; 26.12.1973 г., Стара Загора; лекар; висше образование

Хоби: футбол, филми, ски, плуване

Девиз: Прави това, което можеш най-добре.


velin trifonovВелин Пенчев Трифонов

Роден на 1 септември 1976 г. в Стара Загора. Има сестра Теодора. Завършва СМУ „Хр. Морфова” в града. Тан­цьор е в АНПТ „Зорница” (от 1996). Участва с ансам­бъла в концерти в Стара Загора и страната.

*Велин е ръководител на състава „IRON MONSTERS”.


velin velichkov_resizedВелин Танев Величков

Роден в Стара Загора. Има брат Йордан. Завършва ос­новно образование и СПТУ по СД в града. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1993). Участва с ансамбъла в кон­церти в Стара Загора и страната.

*Брат му Йордан е танцьор в ансамбъл „Зорница”.


velina marinova_resizedВелина Атанасова Маринова

Родена на 18 февруари 1976 г. в Стара Загора, в се­мейството на Атанас и Мария Чакърови. Завършва V-то ОУ, СОУ „В.Левски”, Математическа гимназия в града и УНСС, специалност икономическа информа­тика (магистър) и финанси (бакалавър), в София. Ра­боти в „Прокредит банк” АД, в „Райфайзен банк” ЕАД и в „Булбанк” АД в Стара Загора. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 1997). Участва с ансамбъла в концерти в града и страната. Има съпруг Стефан и синове-блазнаци – Неделин и Радослав.


velina coneva_resizedВелина Георгиева Цонева

Родена на 2 април 1974 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Георги и Иванка Георгиеви. Има брат Цанко. Завършва ОУ „Самара” и СПТУ „Берое” – ГАПС в града, и ИУ, специалност АИ, във Варна. Работи като търговски представител в „Маркет” и в „Сами-М” в Стара Загора. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (1982 – 2003). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната и в турнета до Сърбия и Естония. Награ­дена е с юбилейна грамота.


Велко Русев ВЕЛКОВ; 10. 01. 1964 г.; висше образование; постижения: футболист от ФК „Берое“; участник във финал за Купата на Съветската армия.


Величка Петкова СИМОВА; 17.06.1958 г., Стара Загора; лекар вътрешни болести и гастроентерология; висше медицинско образование; постижения: участия в симпозиуми в Страсбург Франция, Киев Украйна.

Хоби: кино

Девиз: Всичко, което не ни убива, ни прави по-силни.


Величко Господинов Желязков; 23.09.1947 г., с. Средец; счетоводна отчетност; висше икономическо образование


Веселин Вълчев СТАРЧЕВ; 31.05.1953 г., Стара Загора; треньор по колоездене; висше образование; постижения: много години в националния отбор по колоездене на писта; републикански шампион, много университетски награди

Хоби: колоездене

Девиз: Със скорост.


Веселин Димчев РАДЕВ д-р; 05.08.1968 г.; висше образование; 1999 г. – д-р; издадени научни трудове, стихосбирки

Хоби: да лекувам негодници, поезия

Девиз: „Ще бъде!“


Веселин Желязков Желязков; 25.05.1961 г., Карнобат; електроинженер; висше образование


Веселин КАНТАРДЖИЕВ; 28. 07. 1930 г., Стара Загора; висше образование Медицинска академия София, специалност акушер-гинеколог; преводач на романи от английски на български език, от Агата Кристи, Ъруин Шоу, Кронин и др.


Веселин Нанев СТАНИЛОВ; 06.01.1951 г.; средно-специално образование, Строителен техникум; бизнесмен


veselin panev_resizedВеселин Недялков Панев

Роден на 20 декември 1982 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Недялко Панев Панев и Маргарита Илиева Салмова. Има брат Илиян. Завършва СОУ „В.Левски” и ТМТ „Н.Й.Вапцаров”, специалност монтьор и водач на МПС, в града. Работи в ЕТ „Дезинтегратор”, в печат­ница „НеПеДони” и в поделение 24150 в Стара Загора. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (1998 – 1999). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната.


Веселин Николов ВЛАШЕВ; 26.03.1951 г. машинен инженер; висше образование; научна област: диагностика на доилни инсталации; постижения: учебни ръководства и научни публикации.


Веселин Славов ЗАФИРОВ; 15.09.1947 г., Гълъбово; треньор по борба към БСФС; висше образование – ВИФ; постижения: Републикански шампион старша възраст 1983 г., юноши ст.възраст, 2 трети места, 1 първо, 2 първи на турнир „Дружба“, Световно първенство 1 място младежи, Европейско младежи 3 място, 3 място мъже турнир „Комсомол“, 2 място Европейско – мъже, майстор на спорта, 4 място в класацията „Треньор на века Стара Загора“.

Хоби: спорт

Девиз: Или всичко, или нищо.


Веселин Тотев ВИДЕВ; 27.12 1961 г.; математик; висше образование; научна област: диференциална геометрия, висша и училищна математика.


veselin stoev_resizedВеселин Христов Стоев

Роден на 4 януари 1968 г. в Севлиево. Има сестра Теодора. Завършва основно и средно образование в града и ВИЗВМ в Стара Загора. Работи по професията си. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1989). Участва с ансамбъла в концерти в страната и чужбина.


Веселина Иванова МИНЕВА; 15.10.1957 г., с. Елхово; електроинженер; висше образование;

Девиз: За другите.


Веселина КАЦАРОВА; почетна гражданка на Стара Загора; световно известна оперна певица; завършила е пиано в СМУ „Хр. Морфова“, а висшето си образование „Пеене“ в класа на Реса Колева, в Българска музикална академия. В кариерата си има над 40 централни роли, които изпълнява по най-големите оперни сцени на света. През 2000 година е обявена за певица №1 на планетата.


Веселина Тачева ИВАНОВА; 11. 02. 1952 г., Стара Загора; икономист; висше образование; Хоби: гоблени.

Девиз: С божията благословия напред във всяко начинание.


Веска Боянова ЙОРДАНОВА; 16.06.1945 г., с. Кименик, Софийска област; висше образование СУ „Св. Кл. Охридски“, научна област: ветеринарна токсикология; екология замърсяване на околната среда с тежки метали и пестициди; лабораторна диагностика хематологични, биохимични токсикологични анализи; постиженения: издадени учебници за студенти. Самостоятелно и в съавторство има десетки научни публикации.


Видьо Стоянов ВИДЕВ; 06.12.1943 г. с Оризово, Старозагорско; зооинженер, висше образование, ВССИ София; научна област и постижения: Разработил и реализирал *схема за създаване на синтетична популация с с месодайно направление* система за промишлено кръстосване, съобразена с наследствените заложби на участващите породи, като са взети под внимание междупородните и възрастовите съчетаемости между тях двустепенна система на кръстосване, с която се създават хибридни животни с висока растежна способност, с добро оползотворяване на фуража, добри клинични показатели, високо качество на месото и труп, отговарящ на европейските стандарти и др. Автор е на множество публикации, научни статии, научнопопулярни статии и научно-приложни разработки. Член на Съюза на учените в България от 1976 г. От 2001 г. е председател на Съюза на учените в Стара Загора.


Виолета БОНЧЕВА; 01.04.1951 г., Стара Загора; завършила е библиотекарство към ССА София; печата стихотворения и разкази в регионалния и централния печат. Стихосбирки: „Мокър етюд“, „Огледало“, „Повикан миг“; Разкази и новели: „История на заболяването“; има съавторска пиеса „Отложена готовност“ с Рейнол Перес Васкес и др.


Виолета Кучева ГЕОРГИЕВА, 04.11. 1950 г., с. Вълчитрън, обл. Плевен; зооинженер; висше образование; научна област и постижения: хранене на непреживни животни. Има научни разработки относно използването на нови и нетрадиционни фуражи в комбинираните фуражи за пилета бройлери и оценка енергийната хранителност на фуражите за птици по съдържанието на истинска отменна енергия. Защитила е дисертация „Доктор“ 1984 г. на тема „Влияние на някои технологични параметри при преработка на соята върху хранителните качества на соевия шрот при хранене на пилетата бройлери“; има над 35 научни публикации.


Виолета Пенева Димитрова; 26.11.1959 г., Стара Загора; учител; висше образование


Виолета Тодорова ГЕШЕВА; 17. 08. 1966 г., гр. Чирпан; музикален редактор; висше музикално образование АМТИ Пловдив


Veselin Xanchev_resized

ВЕСЕЛИН ХАНЧЕВ

1919-1966

Роден в Стара Загора. Завършва право в Софийския университет (1941). Литературен уредник във в. „Литературен глас“ (1938-1943). Участва във Втората световна война (1944-1945). Драматург на Народната опера в София и на Сатиричния театър (1949-1958). Съветник по културните въпроси в посолствата ни във Варшава и Париж (1963-1966). Поет, публицист, преводач, автор на сценарии за филми и радиопиеси. Произведения: „Испания на кръст“ (1937); „Стихове в паласките“ (1954); „Лирика“ (1960); „За да останеш“ (1965) и др.


 

Владимир РАШКОВ; 22.11.1943 г., Стара Загора; фотограф; негови учители са Димитър Драганов, Неделчо Чобанов, Христо Траянов и Донка Майсторова; има самостоятелни изложби в Клуба на художника.


Вълко Маринов КАНЕВ; 23. 01. 1940 г., с. Добрич, Хасковска област; преподавател; висше образование; доктор по Методика на литературното обучение;

Девиз: Както дойде.


Valko Stamov Velchev_resizedВЪЛКО СТАМОВ ВЕЛЧЕВ, Ген. майор

1859-1935

Роден в Стара Загора. Завършва Военното училище в София (1879) и Военна академия в Русия (1885). Участва в Сръбско-българската война (1885). Началник на войските от Северния и Източния сектор при обсадата на Одринската крепост по време на Балканската война (1912). Комендант на Одрин и главнокомандващ на новосформирания Южен отряд по време на Междусъюзническата война (1913). Кавалер на военния орден „За храброст“ V ст.; орден „Св. Александър“ , V и V ст.; народен орден „За военна заслуга“.


Вяра Михайлова КРЪСТЕВА; 26. 04.1935 г., с. Стръмци, Габровско; преподавател по български език и литература; висше образование СУ „Св. Климент Охридски“; множество публикации, висок печат, повече от 600 страници

Девиз: Прави само добро! И никога – преднамерено зло.


viara taneva_resizedВяра Славова Петкова-Танева

Родена на 1 декември 1958 г. в Тополовград, в се­мейството на Слави и Руска Петкови. Има сестра Пенка. Завършва основно образование в града и ТВМ „Ив.П.Павлов” в Стара Загора. Работи в РНИ ВМИ в града и в ТЕЦ „Марица-Изток 2” като оператор на пулт. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 1974). Учас­тва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната и в турнета до – Чехословакия и др. Има съпруг Танчо и дъщери – Ралица и Славина.

*Вяра е солистка в танц „Сватба”. Колегите ѝ са я наричали гальовно „Малката Вяра”.