Габриел: България трябва да бъде фактор в Югоизточна Европа

Габриел: България трябва да бъде фактор в Югоизточна Европа

Всички заедно можем да направим така, че България да бъде фактор за стабилност и сигурност в Югоизточна Европа. Нашата цел е да превърнем предизвикателствата във възможности, думите – в действия.

Това заяви външният министър и вицепремиер Мария Габриел на конференцията „Външнополитическата стратегия на Република България – предизвикателства и възможности“, предаде БГНЕС.

„Свидетели сме на радикално променена международна среда, кризи пред сигурността, руската агресия срещу Украйна, хибридни действия и кибератаки“, заяви външният министър.

Габриел отбеляза, че предстоящият стратегически документ за външнополитическите цели ще има за цел да увеличи предвидимостта, публичността и да формира ясен консенсус по външнополитически приоритети.

Публичният документ ще има ясен обхват, който да очертае външнополитическата стратегия на България в средносрочен план.

Вицепремиерът посочи, че икономическата дипломация добива нови измерения, а създаването на нови стратегически партньорства е все по-важно.

„Цели региони се разглеждат като единно геополитическо пространство, най-близките до нас са Западните Балкани и Черно море“, каза Габриел.

„Диалогът и дипломацията са мостът за предвидимо планиране и преговори за стабилен, иновативен свят“, добави тя.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)