„Газпром“ спира газовите доставки и за Финландия

"Газпром" спира газовите доставки и за Финландия

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Финландия е следващата страна, която не се съобразява с искането на „Газпром“ да плати за газа в рубли, и чиито доставки ще бъдат преустановени. Държавният газов оператор Gasum съобщи, че е получил съобщение от „Газпром“, в което е написано, че от събота (21 май) руската компания спира да доставя газ в страната, пише Ройтерс.

От Gasum обясняват, че са добре подготвени за този момент и не очакват недостиг на газ за вътрешния пазар. „Ще бъдем в състояние да изпълним всички заявки на своите потребители през следващите месеци“, се казва в изявление на изпълнителния директор на Gasum Мика Вилянен.

Още по темата

След преустановяването на покупките на руски газ Финландия ще разчита на интерконектори с Естония, посочват още от компанията.

Както повечето страни от Европа и Финландия има голяма зависимост от „Газпром“ за доставките на природен газ. Суровината обаче има много малък дял в енергийния микс на страната – едва 5% от годишното енергийно потребление.

Основните потребители са индустрията и компании като Neste и Metsa, лидери в химическия сектор на финландската икономика. Някои от представителите на бизнеса вече коментираха, че са заместили руския природен газ с втечнен газ.

На този етап от „Газпром“ не коментират съобщенията на Gasum, допълва Ройтерс. По-рано днес (20 май) говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред журналисти, че няма информация за плащанията на Финландия. „Но разбира се, нищо няма да бъде доставяно на никого за без пари“, допълни той.

Финландия подаде официално заявка за членство в НАТО и така предизвика гневът на Русия. Страната вече се лиши от доставките на електроенергия, преустановени от Москва на 14 май. Те бяха компенсирани от увеличаване на вътрешното производство и с внос от Швеция.

https://www.investor.bg/

(Visited 4 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!