Газът у нас поскъпва с повече от предвидените 3%

Газът у нас поскъпва с повече от предвидените 3%

Снимка: Pixabay

Природният газ може да поскъпне от началото на декември с малко повече от предвижданите 3%. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на “Булгаргаз” Николай Павлов по време на обсъждането на цените на горивото в Комисията за енергийно и водно регулиране. Причината е, че прогнозата е правена преди около две седмици, а оттогава цените на борсите се повишиха, обясни Павлов.

“Виждаме, че има значително покачване на цените на природния газ на европейските газови пазари и вероятно в предложението, което ще внесем на 1-ви, цената ще бъде малко по-висока. Това се дължи на новината, че германският регулатор замрази сертифицирането на “Северен поток-2” до изпълнение на определени условия на проектната компания. Трябва да се отбележи и, че курсът долар – евро също бележи ръст, но въпреки това цената за декември, по която “Булгаргаз” ще продава на своите клиенти, която ще предложи за утвърждаване, ще бъде значително по-ниска от цените на европейските газови пазари за доставка”, заяви той.

Николай Павлов допълни, че цените на “Булгаргаз” може да са с около 35% по-ниски от тези на европейските борси. Затова е важно енергийният регулатор и отговорните институции да не допуснат търговците да изнесат количествата, които са закупили от “Булгаргаз” на търговете, които газовата ни компания е длъжна да направи по закон. “Да не стане така, че тези количества да бъдат изнесени в съседни пазари. Това би застрашило енергийната сигурност. Затова е много важно количествата, които са закупени на тези два търга, крайната дестинация, това е задължително, да бъде българският потребител”, заяви Николай Павлов, цитиран от „Труд“.

Според законодателството за 2022 г. “Булгаргаз” трябва да пусне 600 млн. куб. метра на пазара (през газовата платформа на хъб “Балкан”), а вече са реализирани продажбите на 510 млн. куб. метра. Изкушението е голямо тези количества да бъдат изнесени, затова трябва да бъде следено газът да остане на българска територия, препоръча Павлов.

https://www.dnes.bg/………….

(Visited 3 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)