„Галъп“: Интрига на вота до последно, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС със сходна подкрепа

"Галъп": Интрига на вота до последно, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС със сходна подкрепа

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа. Партията на Бойко Борисов би събрала 26,9% от гласовете, а основният им опонент – 26,5%.

ДПС и „Възраждане“ биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. Това сочат резултатите от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио (БНР), показващо декларативните нагласи към края на кампанията. То е проведено между 18 и 26 март 2023 г. сред 1004 души по метода „лице в лице“ с таблети.

Още по темата

30 мар 2023 09:38

410

29 мар 2023 12:27

122

Твърдо в парламента на пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата „в пакет“ са „Български възход“ с 3,5% и „Левицата“ с 3,3%. „Има такъв народ“ е с 3%.

От „Галъп“ обаче уточняват, че стотици хиляди тепърва ще решават и на числата към този момент следва да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, внезапни развития и т.н., възможна е чувствителна динамика, отбелязва социологическата агенция.

Според „Галъп“ победителят в изборите ще се реши тепърва с гласовете на вземащите решение в последния момент. В по-добра изходна позиция е този, който има повече подкрепа за „втвърдяване“. Възможни са динамични развития и по отношение на третото място. Способността да се набави твърда и предвидима подкрепа пък може да реши и борбата за бариерата.

40,1% от анкетираните са казали, че със сигурност ще гласуват – нива, близки до декларативната активност преди изборите през октомври 2022 г. На тази база се допуска активност, близка до тази от предходните избор.

Двустепенната гнездова извадка от изследването на „Галъп“ е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души. Резултатите са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио (БНР), показващо декларативните нагласи към края на кампанията. То е проведено между 18 и 26 март 2023 г. сред 1004 души по метода „лице в лице“ с таблети.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)