Гей парад създаде напрежение в Бургас

От бургаската Организация за закрила на българските граждани запалиха едно от знамената на „Бургас прайд“

Димки, краставици, яйца и пластмасови бутилки с вода полетяха към участниците в „Бургас прайд“ на площад „Тройката“ в морския град, където едновременно се провеждат гей парад и организирано срещу него шествие в защита на традиционното българско семейство, съобщават местни медии,  цитирани от Mediapool. Двете събития бяха по едно и също време.

Зоната на централния площад, където са представителите на ЛГБТ общността, бе обградена от метални огради и подсигурена от над 300 полицаи. От жандармерията бе докарано и водно оръдие. На място е и директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас.

Няколкостотин са участниците в контрапротеста срещу „Бургас прайд“, в който участват едва около 30 души.

Част от тях са местни хора, а други са от София, дошли да подкрепят събитието, призоваващо за край на хомофобията и признаване на правата на ЛГБТ общността.

В началото на ситуацията бе спокойна, но напрежението нарастна, включително с хомофобски скандирания от страна на контрапротеста след провокации от страна на участниците в „Бургас прайд“.

Двете групи си разменят реплики чрез високоговорители.

От една страна се чуваха скандирания- „Омразата не е семейна ценност“ и „Християнска ценност насилието не е“. От другата викаха – „Отивайте си у дома“ и „Довиждане! Бургас не иска гей паради“. Защитниците на традиционното семейство заявиха, че в гей парада участват едни объркани деца.

От бургаската Организация за закрила на българските граждани запалиха едно от знамената на „Бургас прайд“.

Преди това от контрапротеста поискаха да бъдат проверени участниците в паралелната акция дали сред тях няма лица под 18-годишна възраст без придружител, но това не се случи.

Все пак, до по-сериозни инциденти не се стигна, а присъстващите призоваха да не се проявява агресия спрямо полицейските служители.

източник www.dunavmost.com

(Visited 2 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!