Генералният ни консул в Одрин наредил на 3 март да бъде отдадена почит на турски военни, които са загинали

Министерството на външните работи е поискало обяснение от генералния консул на България в Одрин Васил Вълчев, след като в турски медии се появи информация, че в рамките на официално събитие за Националния ни празник 3 март е отдал почит на загиналите при турската военна операция в Сирия и заради това е отменил основната част от културната програма.

[ad id=“225664″]

image0 (9K)

Турски телевизионен канал определи решението му като подкрепа на нашата страна за офанзивата на Анкара в Северна Сирия. От Външно обаче подчертаха, че речта не е била предварително съгласувана. Отмяната на участието на танцовия състав – също.

[ad id=“236993″]

В памет на загиналите на 1 март турски войници – в операция “Маслинова клонка”, на 3 и 4 март в Република Турция са били отменени всички културни прояви, а в джамиите са отслужени заупокойни литургии, затова съгласно дипломатическия протокол реших да призова за минута мълчание и да отменя културната програма„, гласи официалното обяснение на Вълчев.

[ad id=“263680″]

В български медии се появиха интерпретации, според които той е отдал почит и на падналите турски войни в битката на Шипка. Консулът категорично отхвърля тези твърдения и посочва, че е призовал „единствено за почитане на паметта на загиналите наши сънародници„.

[ad id=“218001″]

Случаят ще се изяснява, посочват от Външно министерство.

btvnovinite.bg

(Visited 8 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!