Генчовска: Няма как България да има две външни политики

„Натиск има, и сега продължава, но нашата позиция е ясна – очакваме Северна Македания да започне да изпълнява договора и да гарантира включването на българите в преамбюла на конституцията на тяхната държава“.

Това заяви пред български журналисти в Брюксел министърът на външните работи Теодора Генчовска. В белгийската столица тя участва в заседанието на Съвета на ЕС.

Генчовска потвърди, че натискът над нашата страна за скорошно начало на преговорите със Скопие за присъединяване към ЕС продължава.

От самото начало целият процес е базиран на собствени заслуги на Северна Македония, по никакъв начин не се обвързва с дати, добави тя в отговор на въпрос дали през юни може да се очаква напредък. От страна на Северна Македония трябва да бъдат направени ясни конкретни стъпки, които да ни гарантират, че договорът (за приятелство, добросъседство и сътрудничество – бел. кор.) ще започне да се изпълнява и ще продължи да бъде изпълняван, посочи министърът. Очакваме конкретни действия, заяви Генчовска.

По думите на министъра вписването на българското малцинство в конституцията на Северна Македония не би било достатъчно, за да може да се даде дата за начало на преговорите с ЕС. Другата писта е договорът – той е международно признат, което значи, че Скопие трябва да спазва върховенството на правото и това е част от Копенхагенските критерии, поясни Генчовска.

По нейните думи предстоящото тази седмица посещение у нас на еврокомисаря по разширяването и съседството Оливер Вархей не създава допълнителен натиск. Ще продължим да обясняваме каква е нашата позиция, какво очакваме от преговорния процес и какви гаранции искаме да бъдат вкарани в преговорната рамка, уточни Генчовска.

Тя допълни, че официалната позиция на България е една. Има представители на кабинета и различни институции, които, надявам се, са разбрали вече, че няма как България да има две външни политики. Ако има някакъв прогрес по отношение на това как ще се развият нашите отношения със Северна Македония в бъдеще, всичко това ще мине през решение на Народното събрание, каза министърът.
 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!

(Visited 25 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!