Ген. Мутафчийски очаква пик за Великден

„Имаме дефицит на анестезиолози. Лекарите и сестрите застаряват в България.“ Това заяви шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски в ефира на bTV.

По думите му процесът е много динамичен, нещата не могат да се прогнозират. В идеалната хипотеза хората няма да бъдат пуснати преди Гергьовден.

„За съжаление пикът най-вероятно ще бъде около Великден според прогнозите. Единственият сигурен начин да предотвратим рязък бум, е да се изолираме, защото вирусът се предава от човек на човек. Когато няма контакт между хората, вирусът няма как да се предаде“, допълни ген. Мутафчийски.

„Смисълът от бързите тестове е търговски, не медицински. Той е чудесен към края на епидемията, за да се види кой е изградил антитела“, каза още той. „Докато съм на това място няма да позволя търговци да накарат държавата да похарчи милиони. Днес в Испания са похарчили милиони за бързи тестове, които са се оказали безполезни. Преди 4 дена Франция ограничи бързите тестове според препоръките на СЗО, а вчера – Германия. Аз искам да разбера за 5 минути, но няма как“, каза той. „Такава апаратура трудно се държи на склад. Успяха да дарят по моя информация около 25 апарата в страната, не само в София. Дали има кой да работи с тях – във всяка болница има анестезиолози. Вижда се, че има“, заяви шефът на ВМА.

Запитан за твърденията, че дори анестезиите не могат да се правят от всеки анестезиолог, той каза: „Имаме дефицит на анестезиолози. Лекарите и сестрите застаряват в България, но сме длъжни да се справим с това, което разполагаме. Трябва да се поддържа баланс, не може да отидем към тестовете или към апаратите само“.

„Апаратите са определени, направена е държавна поръчка. Колкото и да искат частни спонсори да закупят апарати, самите фирми им отказват. Държавната поръчка е много голяма. Тестовете ги купуват от няколко дистрибутора, говорим за PCR тестовете – сигурните. Изчакването е от около 2-3 седмици“, добави шефът на ВМА.

„Поддържахме готовност, не сме останали без тестове. Запасите са ни 7-8-10 хил. напред. Това го поддържаме и благодарение на дарителите. Ще ползваме тестовете, които са сигурни, защото това, което е на пазара, са изключително несигурни тестове“, каза ген. Мутафчийски.

„Испанците трябва да си ползват тестовете, ако са ги получили всичките. Израел работят много активно, САЩ работят. Днес излезе съобщение, в Германия има методика за по-бързо възстановяване с антиген“, заяви той.

На въпрос повече генерал или повече професор по медицина се чувства, шефът на ВМА отговори: „Винаги съм бил лекар, нищо че в последно време някои хора се опитват да го забравят. Унифрмата е работното ми облекло. Един генерал с какво да ходи – с пижама ли. Имам дрехи за операция, но не са с пагони. Това не е само работа за бяла престилка“.

Запитан повече оптимист или повече песимист се чувства сега, от момента, в който зае поста си в началото на епидемията, той каза: „Имам усещането, че съм 3 месеца в този водовъртеж, въпреки че са 3-4 седмици. Толкова много неща се направиха. Би трябвало да дадат резултат. Няма как да не дадат“.

„Изпреварихме много държави с навременнии адекватни мерки. Те после ни сочиха за пример, това не е моя измислица“, заяви още шефът на ВМА.

(Visited 18 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.