НАЙ-НОВИ:

Георгиева отрече да е действала в полза на Китай

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви в четвъртък, че „фундаментално“ не е съгласна със заключенията и интерепретацията на доклад от външна адвокатска кантора, ангажирана от Световната банка, че е упражнила натиск върху служители на банката, за да повиши класирането на Китай в икономическия доклад Doing Business.

Тя информира борда на МВФ за твърденията в четвъртък и ще се обърне към служителите на фонда в петък, според запознати.

Същността на обвинението – оказване на „неоправдан натиск“ върху служителите на Световната банка да коригират рейтинга нa Китай в доклада, докато тя изпълнява длъжността главен изпълнителен директор – е още един от поредицата скандали, които поразиха проблемния доклад в последните години. Методиката за доклада, която измерва лекотата и прозрачността на работа в една икономика, е толкова субективна и противоречива, че Световната банка обяви, че ще спре да го издава, пише Bloomberg.

„Фундаментално не съм съгласна с констатациите и тълкуванията на разследването на нередности в данните в частт за моята роля в доклада на Световната банка Doing Business за 2018 г.“, каза Георгиева в изявление. „Вече имах първоначален брифинг с Изпълнителния съвет на МВФ по този въпрос.“

Георгиева e казала на борда на МВФ на заседание в четвъртък, преди да излезе новината, че докладът предстои да бъде публикуван, но че тя ще продължи да работи както обикновено, според запознати.

Георгиева рискува да види, че нейният авторитет като ръководител МВФ е подкопан само седмици преди годишната среща на световните финансови ръководители.

Проблемите с доклада, а и за Георгива, може би едва сега започват на фона на влошаващите се отношения между Китай и САЩ.

Още по темата

17 сеп 2021 09:27

104

Министерството на финансите на САЩ смята обвиненията за сериозни и „анализира доклада“, каза департаментът; САЩ имат право на вето върху важни решения на МВФ и Световната банка. Републиканските депутати биха могли да използват въпроса, за да подновят критиките за разширяване на ресурсите на МВФ под ръководството на Георгиева.

Сериозни въпроси

Републиканецът Френч Хил, един от най-отявлените критици в Конгреса на политиката на МВФ, заяви, че докладът повдига сериозни въпроси относно мотивацията на Георгиева по време на престоя й в Световната банка.

„Ако тези твърдения са верни, тогава бордът на МВФ трябва незабавно да оцени нейната позиция“, каза той.

Хил, член на комисията по финансовите услуги на Камарата на представителите, заяви, че ще поиска от министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън да оцени доклада и да внесе това становище в Конгреса.

„Финансовите пазари и политиците разчитат на експертния опит на многостранните кредитори и тази репутация сега е опетнена“, каза той.

Джъстин Сандефур, старши научен сътрудник и наблюдател на Световната банка в Центъра за глобално развитие, заяви, че докладът може да засегне отношенията на банката с членовете й

„МВФ отговаря за гарантирането на целостта на международната макроикономическа статистика и за натиска над държавите да отчитат реално техните данни“, каза Сандефур в интервю. „В този доклад Георгиева се включва активно в манипулирането на данни за геополитически цели.“

Епизодът предлага рядко достъпна информациа за това как Китай е оказвал влияние върху лидерите на международните финансови институции през последните години и как тези висши служители са реагирали на желанията на Пекин.

Докладът, поръчан от Световната банка, написан от адвокати от WilmerHale, прави всичко възможно да оневини Китай, че е направил нещо нередно. „За да бъде ясно, нашият преглед не трябва да се чете, за да означава, че е имало някакво неподходящо поведение от името на китайски или други държавни служители“, пишат те.

Повече по темата четете в Bloomberg TV Bulgaria

Източник: https://www.dnes.bg/…………… ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon