ГЕРБ сигнализират за евентуален опит справедливият енергиен преход за „Мини марица изток“ да бъде пратен в небитието още преди новия парламент

На пресконференция току що кандидатите за народни представители от ГЕРБ в 27МИР – Стара Загора Красимир Вълчев, Маноил Манев и Живко Бончев сигнализираха за евентуален опит справедливият енергиен преход за „Мини марица изток“ да бъде пратен в небитието още преди новия парламент.

Поводът за притеснението е предаденият им от синдикатите проект за „Карта за осъществяване на мерки в комплекса „Марица изток“, подготвена от енергийното министерство на служебното правителство и подписана от енергийния министър, БЕХ и ръководството на „Мини Марица изток“, предизвикала силно напрежение както сред синдикатите, които не са били уведомени, така и сред работниците в комплекса.
Проблемът не е самата карта – нормално е такава да бъде изготвена, а параграф 5 в нея. Той гласи дословно: „Издаване на заповед на МЕ за създаване на работна група с участие на представители на МЕ, БЕХ ЕАД и синдикати, която в рамките на 1 месец да разработи предложение за тръжна процедура за отдаване на обособени терени за срок от 30 години за изграждане на фотоволтаичен парк с капацитет 1000 MWp и с отчитане на:

Безвъзмездно получаване на терените и на инфраструктурата до тях;

– Сключване на дългосрочен договор за изкупуване на произведената енергия за нуждите на Индустриална зона Марица изток;

– Наличие на условие за създаване на резервиран пакет от дялове във фотоволтаичния парк за служители и работници в комплекса „Марица изток“ със специални условия за придобиване и разпореждане“.

Според кандидатите за депутати на ГЕРБ, този параграф прилича на опит да бъдат спешно приватизирани от някого (частни лица и фирми) на ползите от енергийния преход във вреда не само на работещите в енергийния комплекс, но и на целия регион Стара Загора.

Според ГЕРБ добрата перспектива пред региона и работещите е да бъде изготвен ОУП – Общ устройствен план на енергийния комплекс „Марица изток“. На негова база ясно да бъдат посочени зоните за индустриални паркове, фотоволтаични централи и мястото на Водородната долина, създаването на която е изключително важно в перспектива. Не частни лица и фирми по Джеймкорповски вариант, а държавата да направи фотоволтаичните мощности като общините в региона и работещите в комплекса хора да бъдат акционери в тях като се реализира проекта за виртуална централа. Само чрез тези стъпки може да се съхрани бъдещето на региона като енергиен център на страната.

Дотогава държавата трябва да направи всичко необходимо за предоговаряне на Плана за развитие, така че животът на въгледобива и централите да бъде удължен максимално чрез междинни мерки като инвестиции за улавяне на въглероден двуокис и др.

В случай, че създаването на фотоволтаичните централи бъде преостъпено на частни инвеститори, комплексът ще бъден разделен на парчета още преди ОУП и без яснота за развитие. Инвеститорите получават невероятният бонус от десетки и стотици милиони при безвъзмездно получаване на терените и на инфраструктурата до тях. Работещите в комплекса губят минимум по 40 000 лв. обезщетение. А при наличие на готови проекти ЕК изобщо няма да предоговаря плана, т.е. съдбата на енергийния комплекс ще бъде решена в най-кратки срокове, далеч преди изобщо да започнат да се реализират проектите за индустриални зони и водородна долине – ако изобщо започнат при тази ситуация. Т.е. ще се бламира решението на НС за предоговаряне.

Въпросът на кандидатите за народни представители на ГЕРБ е кой стои зад въпросния параграф 5, силно напомнящ, според тях, мемурандума с „Джеймкорп“ и проектите на спонсорите и създателите на Промяната – ръководството на „Мини Мариза изток“, заблуден министър…?

По отношение на предложението на финансовото министерство на служебното правителство за увеличение на данъчната тежест, Красимир Вълчев заяви, че ГЕРБ са против увеличението на данъчната и осигурителната тежест. Според него бюджетът на държавата би гръмнал още през май, ако в последното НС все пак не се създало крехко мнозинство на разума, за да се спре надцакването на партиите с идеи за увеличение на разходите. „Не може дълго да се живее на заем, както популистки ни заставиха Кирил петков и Асен Василев. Още догодина само лихвите от взетите от тях заеми ще станат 2 млрд. лв., а за икономиката ни и 3% дефицит е висок дефицит“ – обясни Вълчев и добави, че все пак има други механизми за стабилизиране на държавата, които не биха рефлектирали така болезнено върхе бизнеса и гражданите по време на криза и инфлация.


image0 (9K)