ГЕРБ: Ще отстояваме интересите на региона. Вече имаме решения за кризите

Пресконференция дадоха кандидатите за народни представители на ГЕРБ – водачът на листата в Стара Загора Красимир Вълчев,  Маноил Манев, арх. Мартин Паскалев и областният координатор Радостин Танев.

Радостин Танев обясни какво са свършили в тази предизборна кампания кандидатите на ГЕРБ-СДС. Голяма част от времето им е било целенасочено посветено на срещи с хора от различни, структуроопределящи сфери под формата на кръгла маса: енергиен бранш, строителен бранш, видовеп бизнес, спорт, социална политика, здравеопазване. Предстоят образование и култура.

„Бяхме и сме открити към критика – част от нея бе абсолютно правилна и сме си взели урок. Бяхме и сме открити  и към предложения за подобряване на работата в различните сектори. Научихме много и ще продължим тези срещи регулярно през три месеца. Те за нас не са само кампания, правили сме ги и преди, а и начин от първо лице да разберем проблемите, да получим идеи за решенията им. Споделихме нашите приоритети. Народните представители на ГЕРБ-СДС ще бъдат гаранта, че експертните предложения ще бъдат чути на национално ниво. Гарант са също, че ще бъдат отстоявани. Видимо този път избирателите са притеснени и поискаха от нас да се ангажираме с проблемите, създадени от кризите“ – обобщи Танев.

Според Красимир Вълчев, кампанията е проекция на политическата криза в страната, но при предприетия прагматичен подход само 10% от разговорите са били политически. 90% са били професионални разговори, насочени пряко към решаване на конкретни проблеми. Това е било необходимо поради пълното отсъствие на реактивност у властта през последната година и половина. Властта на практика не е реагирала на възникващите проблеми, не е решила нито един възлов проблем и това е довело до усещането за „матрьошка от кризи“, събрани в най-голямата – политическата. Всичко е било оставено от управляващите политици на чиновниците – една система, която винаги е пасивна при липса на лидер и ясно заявени цели.

Логично, най-много въпроси са поставяни относно инфлацията, скъпият ток, горивата.

„ГЕРБ ще настоява в НС компенсациите за електроенергията на бизнеса да продължат. Виждате, че ЕК в момента предлага същото, което ние предложихме още в края на миналата година. Имаме решение и за проблема с горивата и вече сме го предложили – за съжаление управляващите защитиха единствено лобистките интереси на спонсорите си, а за първи път от 25 години в България има реално обедняване. За първи път от 22 години имаме обратна конвергенция – вместо предишното, макар и бавно, но непрекъснато намаляване на разликата в доходите между България и Западна Европа, раздалечаване“ – каза Вълчев.

Той сподели, че и гражданите, и бизнеса са поставили като най-важна задача намаляването на инфлацията и са прави. Благосъстоянието пряко зависи от нея не само, защото се обезценяват доходите, а и защото заради инфлацията бизнесът съкращава работни места, независимо какви компенсации получава: „Няма нищо по-глупаво при непрекъснато увеличаваща се инфлация да се хвалиш, че си увеличил пенсии и доходи. Всъщност номинално най-големи възнаграждения всички получаваха през 1996 година – хиляди и хиляди“ – напомни Вълчев за годината на хиперинфлация.

Той акцентира и върху един много важен, но още невидим за гражданите проблем – предстояща бюджетна криза, ако не се вземат много бързи и адекватни мерки. Първата е спешно увеличаване на събираемостта, която е намалена в момента със 17,5%. ГЕРБ ще отстоява позицията данъците да не се увеличават. Кирил Вълчев напомни, че по време на правителствата на ГЕРБ е имало ежедневна координация между службите и изключително висока събираемост, както и изключително ниска спекула.

Спешно е изцяло да се преработи планът за справедлив преход на предходното правителство. По пътя към зелени енергии не може да се върви с разорението и буквално унищожаването на цели региони – като нашия например. Спешно трябва да се изработи модел на енергиен преходи на базата на експертни становища, а не на неадекватни пожелания. В Плана за развитие предишното правителство предвижда пренасочването на 12 000 работници от „Марица изток“ към други отрасли. Не се правят никакви разкривки, нито нови инвестиции в комплекса, който явно е осъден. Но точно сега и точно в кризисна ситуация „Марица изток“ доказа, че енергийната сигурност на страната се крепи на него, на собствените ни суровини и производства, заяви Вълчев.

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ бяха възмутени, че ПП им приписва собствените си абсурдни решения за „Марица изток“ и се опитва да прехвърли вината върху ГЕРБ, въпреки, че има налични документи. За пореден път ГЕРБ поясниха, че единственият поет от тях ангажимент е за въглеродна неутралност и то за 2050 година (на предходни пресконференции са показвали и сме показвали документи, които могат да бъдат видяни поради своята публичност от всеки заинтересован). Всеки може да види и внесеният от правителството на ПП  за обсъждане териториален енергиен план – внесен е на 23.08.2022 година – който предвижда ликвидацията на „Марица изток“ още през 2026 година.

„ГЕРБ-СДС ще бъдем гарант за премахването на този безумен териториален план“ – обещаха кандидатите за народни избраници.

„Политически тероризъм е при тези условия по време на избори да се говори, че няма да има правителство. Ясно е вече за всички, че устойчиво и стабилно правителство без ГЕРБ не може да има. Надяваме се наистина да се намери разум за съставянето на такова. Възможните партньори са ясни – всички евроатлантически ориентирани политически сили. Ясно е и това, че ГЕРБ при никакви обстоятелства няма да води разговори с БСП и „Възраждане“. Последните дори стигнаха до абсолютната крайност да искат геополитическата преориентация на страната – нещо, което ГЕРБ няма да допусне в никакъв случай“, заяви Кирил Вълчев.

 


image0 (9K)