Германия ще даде нов пакет военна помощ за Украйна за 1,3 милиарда евро 

Германия ще даде нов пакет военна помощ за Украйна за 1,3 милиарда евро 

Германия ще даде нов пакет военна помощ за Украйна, на стойност 1,3 милиарда евро, съобщ германският министър на отбраната Борис Писториус при посещението си в Киев.

Помощта включва четири нови системи за противовъздушна отбрана ИРИС-Т, чието доставяне е планирано за 2025 г., както и артилерийски боеприпаси, от които Украйна изпитва остра нужда.

Германия вече е доставила на Украйна три системи ИРИС-Т, а доставка на четвърта е планирана за тази година. Четири системи трябва да бъдат доставени и през 2024 г., а обещаните днес – през 2025 г.

Ден преди Писториус, в Киев беше министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин до Украйна, който отново заяви, че Америка подкрепя Украйна „в дългосрочен план“. Вашингтон също обяви нов пакет от оръжия и оборудване на стойност 100 млн. долара за Киев.

В изказване след среща с украинския си колега Рустем Умеров във вторник сутринта германският министър увери Украйна в солидарността на Берлин.

Писториус обаче не каза нищо за доставки на крилати ракети „Таурус“, за каквито Украйна призовава от месеци, за да може да нанася удари по руски позиции, командни центрове и логистични линии далеч зад фронта.

Германия се опасява, че те биха могли да бъдат използвани за удари във вътрешността на Русия. Киев настоява, че оръжията с голям обсег са от съществено значение, за да се принуди руската армия да отстъпи.

На 12 ноември германският министър на отбраната вече обяви удвояване до 8 млрд. евро на първоначално планираната за 2024 г. военна помощ за Киев.

От началото на непровокираното нахлуване на Русия през февруари миналата година Съединените щати са предоставили десетки милиарди долари военна и друга помощ на Украйна.

Посещенията на Писториус и Остин в Украйна се състояха на фона на зачестилите руски въздушни удари по украински граждански обекти. Украйна се подготвя за увеличаване на атаките срещу енергийната инфраструктура на страната през студения сезон, каквито имаше и миналата година.

На 21 ноември руските войски нанесоха четири ракетни удара по източния украински регион Донецк. При ударите, които поразиха главната болница в град Селидово и мината „Котляревска“, беше убит един цивилен, а други шестима бяха ранени.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

(Visited 10 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)