Германската полиция: Не е изключен терористичен атентат в Кьолн

Трима души бяха ранени на гарата в Кьолн в понеделник, когато мъж взе жена за заложник. Сериозно ранен е и самият нападател при последвалата полицейска операция. Той е обявил, че принадлежи към „Ислямска държава“ и германската полиция не изключва вчерашното нападение и взимането на заложничкада е имало терористичен мотив.

[ad id=“225664″]

Въпреки че мъжът не е известен на полицията като ислямист, има признаци, че вероятно принадлежи на това движение. По време на вземането на заложник в аптеката на гарата в Кьолн, той обявил, че е свързан с „Ислямска държава“. На мястото била открита лична карта на мъж, роден в Сирия през 1963 г. Вероятно става дума за същия човек, допускат от полицията. Според следователите притежателят на тази лична карта, който имал разрешително за престой в Германия до 2021 г., бил известен на полицейските служби от 2016 г. заради кражби и заплахи.

„Разследвавето проучва във всички посоки. Не изключваме и терористичен атентат“, заяви на пресконференция Мириам Браун от полицията в Кьолн. „Би могло да става дума за опит за атентат, който сме провалили“, добави Клаус-Стефан Бекер, цитиран от АФП.

Похитителят бе ранен, след като полицията влезе в аптеката на гарата, където мъжът държеше заложничка. Той бил въоръжен с експлозиви, направени от газови бутилки за къмпинг и запалителни вещества. Прокуратурата разследва опит за убийство и нараняване, съобщава БТА.

Вчера по обед нападателят възпламенил коктейл „Молотов“ в ресторант за бързо хранене и ранил 14-годишно момиче, а собственикът на ресторанта изпаднал в шок. Нападателят избягал, нахлул в съседна аптека и взел жена за заложничка. Специални сили на полицията атакуваха аптеката след двучасови преговори, като простреляли нападателя и го ранили тежко. Леко ранената заложница бе освободена.

[ad id=“263680″]

„Когато влязъл в аптеката, нападателят заявил според свидетели, че е от терористичната група ИДИЛ („Ислямска държава“)“, каза следователят.


image0 (9K)