Гешев се оплакал от президента в писмо до Европарламента

Главният прокурор Иван Гешев се е оплакал от действията на президента Румен Радев в писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли. През юли в разгара на протестите срещу правителството и самия него Гешев е изпратил на Сасоли и председателя на комисията по граждански свободи Хуан Агилар поне едно писмо, съобщи „Капитал“, публикувайки и факсимиле от писмото. Според публикацията писмото на Гешев вероятно е изпратено превантивно и цели да изпревари получаването на други оплаквания срещу властта в Брюксел.

„Държавният глава на Република България, който по дефиниция би следвало да олицетворява единството на нацията, в серия от политически изказвания – „Нежеланието на прокуратурата да види сигналите за огромна корупция и грабеж на държавни средства издава страх и зависимости“, „Прокуратурата говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии“, заяви, че не вярва на прокуратурата“, пише до Европейския парламент Гешев.

Той е припомнил призива на Радев за изчистване на прокуратурата от мутрите и определя изказването му като „изключително лош сигнал за държавността“. „Отправяйки призив за изчистване на мутрите от прокуратурата, реално „обединителят на нацията“ наруши една от основните си функции, (…) тъй като целта би могла да бъде всяка друга, но не и осигуряване на нормални взаимоотношения между държавни органи“, изтъква в писмото си главният прокурор.

Гешев обвинява президента в неспазването на принципите за разделение на властите, въпреки че самият той е остро критикуван в същия грях и изтъква повдигнатите обвинения срещу съветници на президента и други политически лица по върховете като причина за атаките срещу прокуратурата. Прокуратурата „безпрецедентно след 1989 година повдигна обвинения на действащи министри, депутати, кметове, висши полицейски началници, олигарси и лица от ъндърграунда“, щедър е в изброяването на успехите Гешев. Той не е пропуснал да спомене и огромния „политически, медиен и финансов ресурс срещу нас“.

Наред с изпреварването на директни сигнали срещу прокуратурата, писмото вероятно преследва и по-далечна цел – да помогне на ГЕРБ в контекста на все по-централното място на темата за върховенството на закона като условие за отпускане на средства от ЕС, изтъква „Капитал.“

„СЕГА“

(Visited 11 times, 1 visits today)

image0 (9K)