Гешев: Спасението на българските евреи е чудо

Гешев: Спасението на българските евреи е чудо
Гешев: Спасението на българските евреи е чудо

Снимка: БГНЕС

Днес се празнуват 80 години от спасението на българските евреи и българският народ може да се гордее с това, че е спасил своите съграждани – евреи, заяви главният прокурор Иван Гешев по повод на паметната дата.

Според Гешев с това можем да се гордеем в световен мащаб и трябва ясно да кажем, че „това е чудо, защото след като ние – като съюзници на фашистка Германия, сме успели да го направим и други държави са могли да направят повече“.

Главният прокурор сподели и за свои срещи с представители на спасените български евреи.

„Видях се преди няколко дни с един възрастен човек, който на 6 години си е тръгнал от България и вече две поколения от семейството му живеят в Израел, но самият той се нарича българин. Той ми каза, че ако България не е била спасила неговите родители, то те нямаше да говорят в момента. Така че аз се надявам, че ще помним и ще се гордеем с това, което е направил българският народ и ще сме достойни за нашите предшественици, защото в момента имам усещане, че сме забравили положителните примери на историята и се фокусираме върху негативните такива“, добави главният прокурор Иван Гешев.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)