Гинка Върбакова официално уведоми КЗК, че купува ЧЕЗ

Докато правителството се чуди дали държавата да влезе в търговските отношения на „Инерком“ с ЧЕЗ, а от „Прозрачност без граници“ в Прага предупреждават, че сделката е „непрозрачна“ и има „съмнения за пране на пари“, Гинка Върбакова уведоми официално КЗК, че купува ЧЕЗ.

[ad id=“225664″]

„Инерком България“ подаде уведомление по реда на чл.79, ал.1 от ЗЗК за осъществяване на концентрация по чл.22, ал.1, т.2 от Закона за защита на конкуренцията, чрез придобиване на контрол от страна на „Инерком България“ ЕАД върху предприятия от групата на „ЧЕЗ а.с.“ в Република България, съобщават от компанията.

Планираната концентрация ще бъде осъществена въз основа на договор за покупка на акции, сключен на 23 февруари 2018 г. между „ЧЕЗ а.с.“ и „ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс Би Ви“ от една страна като продавачи, и „Инерком България“ ЕАД като купувач.

[ad id=“263680″]

Тази стъпка беше тема на проведените в средата на миналата седмица разговори в Прага между „Инерком България“ и „ЧЕЗ а.с.“, както и че тя е изискване по вече подписания договор между двете страни, посочват още от дружеството на Гинка Върбакова. Фактически това означава искане за признаване на сделката за законна.

Преди ден шефът на надзора на ЧЕЗ Вацлав Пачеш разкри подробности около преговорите между ЧЕЗ и Гинка Върбакова, която преди седмица бе в Прага. Пачеш поясни, че екипите са работили основно по подготовката на документите, нужни за Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да се произнесе по сделката, припомня Епицентър.бг.

[ad id=“236999″]

Другият въпрос, който е бил обсъждан, е за поисканата от премиера Борисов възможност България да придобие активите на ЧЕЗ у нас. „Това е голям проблем заради арбитража с българската държава. Разбира се, ако българската държава придобие активите, които ние продаваме, това ще бъде сериозен правен проблем“, коментира Вацлав Пачеш.

Припомняме, че и към този момент въпpocът за финaнcиpaнeтo на сделката ocтaнa нeдoизяcнeн, ocвeн чe щe ce paзчитa нa кpeдит. Чeшки мeдии пъpви paзкpиxa, блaгoдapeниe нa кoнтaктитe cи c цeнтpaлaтa в Пpaгa, чe Гинкa щe paзчитa нa пapи oт някoлкo мecтa – бългapcки бaнки, oфшopни кoмпaнии и coбcтвeни cpeдcтвa. Caмaтa тя oбaчe тaкa и нe пoтвъpди тoчнo кaк cмятa дa ocигypи нyжнитe cpeдcтвa.

[ad id=“237001″]

Към момента никой от компетентните органи в държавата няма увереност, че Гинка и нейната компания „Инерком“ имат мениджърски опит и качества да управляват сектор от националната сигурност.


image0 (9K)