Гласуването на актуализацията на бюджета ще продължи в четвъртък

Гласуването на актуализацията на бюджета ще продължи в четвъртък

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Народното събрание (НС) ще продължи с разглеждането на актуализацията на държавния бюджет на второ четене в четвъртък (30 юни), след като заседанието на парламента бе прекратено на 29 юни вечерта, съобщи БГНЕС.

Причина за това е закрито изслушване на премиера Кирил Петков и ръководителите на различни служби, след като по-рано през деня бяха изгонени 70 руски дипломати.

Дотук депутатите гласуваха данъчните промени, като приеха отпадането на акциза за електрическата енергия, втечнения нефтен газ и природния газ в срок до 30 юни 2025 г.

Освен това, ще бъде въведена намалена ставка по ДДС от 9% за доставки на централно отопление и доставки на природен газ. Мярката ще се прилага до 1 юли 2023 г. В същия срок ще се прилага и нулевата ставка по ДДС за хляба и брашното.

Още по темата

След заседанието министърът на финансите и вицепремиер в оставка Асен Василев коментира пред медии, че ефектът от приетия намален ДДС върху брашното е в размер между 8-10 млн. лв. за половин година, като това тепърва ще бъде съгласувано с експерти, за да се отрази по първи член на закона.

„Няма как да бъде променено салдото. По Закона за публичните финанси парламентът няма право как да променя салдото, така че при намален приход заради брашното, ще трябва да се промени и някъде разход“, обясни Василев.

„Тези допълнителни приходи в бюджета, срещу които са заложени доста разходи, са над това, което финансовото министерство предвижда, със 760 млн. лв. При много неблагоприятно икономическо развитие е възможно част от тези приходи да бъдат реализирани, мисля, че всички ще бъдат реализирани“, прогнозира ресорният министър в оставка.

Още по темата

Той посочи, че  в случай, че приходите не се реализират, може да се наложат ограничения и по-малки лимити на различните министерства и ведомства, с цел да не се наруши бюджетното салдо. „Това е правено в предишни години“, поясни Василев.

Малко по-рано през деня министърът на електронното управление Божидар Божанов заяви пред БНТ, че има риск от нови избори, които да не произведат нищо различно.

„Коалиционните партньори трябва да бъдат на една маса и да коментират, защото това е националният интерес. Рискът да отидем на нови избори, които да не произведат нищо различно, е нещо което трябва да избегнем“, смята Божанов.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)