Голям пожар бушува в Сакар планина

Голям пожар бушува в Сакар планина

Снимка: БГНЕС

Голям пожар бушува в Сакар планина между селата Полски градец, Светлина и Мъдрец, Старозагорско, съобщава БГНЕС.

Към мястото на пожара пътува комисар Стоян Колев, директор на РД ПБЗН в Стара Загора, за да организира гасенето на място.

Към мястото на пожара са пренасочени тежки машини от „Мини Марица-изток“, които бяха на другите пожари в региона. Силният вятър спомага за бързото разрастване на пожара и затруднява работата на огнеборците.

В борба с огнената стихия се включи и хеликоптер Ми-17 с екипаж от 24-та авиобаза – Крумово, от състава на Военновъздушните сили, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Екипажът ще помага на огнеборците за потушаването на огъня чрез обливане на засегнатия район с вода от въздуха, посредством системата за пожарогасене bambi bucket.

В област Стара Загора втори ден военнослужещи от 38-ми механизиран батальон от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада оказват помощ при потушаването на пожара в землището на село Пъстрово. Под ръководството на капитан Герасим Златинов 20 военнослужещи продължават борбата с огъня и оказват помощ на служителите на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Стара Загора.

В област Хасково 20 военнослужещи и пет единици техника от 31-ви механизиран батальон, също от състава на 2-ра механизирана бригада, действат на един км североизточно от село Брягово. Ръководител на групата е капитан Йонко Йонков, заместник-началник на щаба по огневата поддръжка на батальона. За момента пожарът е локализиран, като военнослужещите извършват обход по периметъра и правят просеки с цел недопускане на разпространението на огъня, отчитат от военното министерство.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)