„Гордост и надежда“. Навални нарече протестиращите срещу Кремъл „спасението на Русия“

Руският опозиционер Алексей Навални приветства в четвъртък вечерта хилядите протестиращи, които излязоха на масови демонстрации с искане за незабавното му освобождаване от затвора. Полицията реагира с арести на над 1700 души, включително опозиционни политици и хора от щаба му.

Критикът на Кремъл изрази „гордост и надежда“ в своя публикация в Инстаграм, наричайки демонстрантите „спасението на Русия“. Протестите бяха организирани от лидерите на Антикорупционния фонд на Навални в деня, в който президентът Владимир Путин изнесе своята ежегодна реч за състоянието на нацията.

Последвалите масови арести бяха определени от Amnesty International като „шокиращи репресии срещу основните свободи“. Сред задържаните бяха адвокатът на Антикорупционния фонд Любов Собол и прессекретарят Кира Ярмиш.

image0 (9K)

44-годишният Навални, който е в затвора от януари, започна гладна стачка на 31 март, настоявайки за адекватно лечение на силните болки в гърба и краката, които изпитва от седмици. Решението му беше последвано от призив на неговите лекари да спре да гладува, защото стачката му „продължи още малко, просто няма да има пациент, когото да лекуваме“.

Междувременно Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призова Русия да освободи Навални „незабавно и във всеки случай преди следващото заседание на Комитета на министрите за човешките права през юни 2021 г.“

Алексей Навални се намира в един от най-строгите трудови лагери в Русия – ИК-2 във Владимирска област. Той беше осъден по старо дело през февруари. Това стана след като критикът на Путин се завърна от Германия, където се лекуваше от отравяне с новичок в Русия.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!