Готви ли се Русия да тества „Летящият Чернобил“?

Нови сателитни снимки, публикувани от CNN, показват, че Русия може да подготвя поредното изпитание на своята крилата ядрена ракета, известна като Skyfall – противоречиво оръжие, предназначено да надхитри американските отбранителни системи.

Снимките, заснети на 16 август от търговската компания за спътникови изображения Capella Space, предлагат „ясни индикации, че Русия се готви да изпробва крилата ракета с ядрена мощност“ на известно място за изстрелване, разположено близо до Северния полярен кръг, твърдят експерти от института Middlebury на Международния център за изследване на неразпространението, който анализира снимките пред CNN.

image0 (9K)

Американски представители са наясно, че Русия може да подготвя нов тест за това, което нарича ракета „Буревестник“ като част от своята програма за напреднали оръжия, според източник, запознат с този въпрос.

ЦРУ отказа коментар, а Пентагонът и руското министерство на отбраната не отговориха веднага на въпросите на CNN.

„Използването на ядрен реактор по принцип би дало на крилатата ракета неограничен обхват, за да лети под и около американските ракети за противоракетна отбрана и прехващачите“, обяснява изследователят Джефри Люис, експерт по оръжия от Института Мидълбъри, който също преглежда снимките.

Има „съществени въпроси дали системата ще работи успешно, без да говорим за заплахата, която тестването й може да представлява за околната среда и човешкото здраве“ добавя той.

Тези рискове накараха някои експерти да нарекат оръжието „летящият Чернобил„, казва Люис пред CNN, като отбелязва, че през август 2019 г. усилията за възстановяване на ракета, паднала в Бяло море, доведоха до експлозия, при която загинаха петима души от техническия персонал.

Люис казва, че сателитните снимки предполагат, че инцидентът може да е бил свързан с разработването на крилата ракета с ядрена мощност.

Русия е провела поне един изпитателен полет на крилата ракета с ядрена мощност от същото място близо до Северния полярен кръг през ноември 2017 г. Според информацията Москва е извършила множество други тестове през следващите месеци, въпреки че нито един от тях не се счита за успешен.

През март 2018 г. руският президент Владимир Путин публикува видео от изпитание на крилати ракети с ядрена мощност, което позволява на изследователите, включително и на анализаторите от Института Мидълбъри, да идентифицират местоположението на площадката за изстрелване, споделя Люис.

Изследователите наблюдават това място през последните месеци, а сателитни снимки, направени от търговската компания за спътникови изображения Planet през лятото, показват товарни кораби, които пристигат на място и трупат  доставки. Съвсем наскоро Русия издаде „известие до моряците“, предупреждаващо за опасни операции, които ще бъдат извършени между 15 и 20 август близо до известния полигон Буревестник близо до Панково на Нова Земля.

Радарно изображение с висока разделителна способност, направено на 16 август, показва, че „руският персонал е издигнал голям екологичен заслон, за да защити ракетата и екипажите, подготвящи изстрелването от суровото време“, твърди Люис. „Този ​​заслон беше прибран, разкривайки голям обект на стартовата площадка, който е може да е стартерът SSC-X-9 Skyfall. Има и значителен брой обекти до стартовата площадка, които вероятно са превозни средства и транспортни контейнери. Нито едно от тези неща не е било там, когато мястото е било заснето през юни.

Русия модернизира своите стратегически ядрени оръжия и системи за доставка, за да противодейства на САЩ и НАТО и да затвърди претенцията си за голяма военна сила, което поражда опасения от поредната надпревара в ядрените оръжия, тъй като САЩ също се захващат за надграждане на ядрения си арсенал.

Източник: https://www.dnes.bg/……………

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!