НАЙ-НОВИ:

Грандиозен протест взриви Солун заради името на Македония

Демонстрантите носят плакати „Македония е била и ще бъде гръцка” и„Долу ръцете от Македония”

[ad id=“263680″]

Хиляди излязоха на протест в Солун срещу използването на името Македония като част от названието на Република Македония.

Около 50 000 демонстранти участват в митинга, съобщи Франс прес, позовавайки се на информация на гръцката полиция. Те носят плакати „Македония е била и ще бъде гръцка”, „Долу ръцете от Македония”, „Името е нашата душа”. Митингът започна малко преди 14 ч. местно време и до момента преминава спокойно.

Георгус е историк и се надява с този протест правителството да спре преговорите със Скопие за разрешаване на спора за името Македония. „Много е важно, защото с името идва територията. Ако някой ти вземе името, след това те превзема”, смята той, цитиран в репортаж на бТВ..

Цели семейства са дошли на площада, за да изразят недоволството си. Сред тях е Ефения и дядо ѝ, който е свещеник. „Искаме да покажем с този протест, че македонците са всъщност гърци. Те се опитват да откраднат историята ни”, категорична е Ефения.

И докато хиляди протестираха, кметът на Солун Янис Бутарис ги наблюдаваше от кабинета си с нескрита тъга.

[ad id=“218001″]

Бутарис има ключова роля за началото на преговорите между Скопие и Атина за името Македония. С него специалният пратеник на бТВ Теодора Трифонова разговаря под звуците на недоволството.

„Много съм разочарован, защото след 25 години спорове за името на Скопие ние сме в същата позиция. Психологията, отношението на много гръцки граждани не се е променило. Проблемът е, че хората смятат, че Македония ще ни отнеме идентичността, никой няма да го направи. Те не са заплаха за нас. Хората са много слабо информирани, въобразяват си разни неща, които не са истина, че те ще ни откраднат историята, ще ни превземат”, пояснява той.

Неслучайно протестът е именно в Солун, тъй като градът е административен център на областта Източна Македония и Тракия в Гърция. Преди 26 години половин милион гърци излизат пред паметника на Александър Македонски, отново за името „Македония”.

[ad id=“218548″]

„По онова време хората бяха много по-разгневени по темата. И тогава дейно участие взе и църквата. Сега гръцката църква е по-спокойна”, казва журналистът Никос Иконому.

Преподавателят по международни отношения проф. Спирос Лицас подчертава, че усилията на Скопие да се присъедини към НАТО и Европейския съюз са блокирани заради спора с името.

„Не вярвам гръцкото правителството да направи големи компромиси в преговорите”, коментира той.

[ad id=“236480″]

Медиите в Гърция разпространиха пет различна варианта за име на Македония, които се обсъждат на преговорите между двете страни. Всички съдържат думата Македония, а това не се харесва на гръцките граждани. Очаква се въпросът за името да бъде обсъден от премиерите на двете страни на международния икономически форум в Давос следващата седмица.

  ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon