Графика на деня: Страните, доминиращи в Лига Европа

Графика на деня: Страните, доминиращи в Лига Европа

Снимка: Pixabay.com

До голяма степен благодарение на шестте победи на Севиля след първата им във футболното първенство от 2005/06 г., Испания се оказва най-успешната страна в Лига Европа – или Купата на УЕФА, както бе наричана от сезон 1971/72 до 2008/09 г. Трофеят се е връщал обратно в Испания общо 13 пъти в историята на първенството, пише Statista. Освен Севеля Атлетико е печелил три пъти, придружен от Реал Мадрид (1), Виляреал (1) и Валенсия (1).

Общият брой на победите на страната няма да се промени тази година, но мястото ѝ начело на списъка също не е в опасност. Тазгодишният финал ще се играе между германския Айнтрахт Франкфурт и шотландския Рейнджърс. Франкфурт са печелили купата още шест пъти от 1979/80 г. досега. Ако Рейнджърс вдигнат трофея на 18 май обаче, това ще бъде не само първата победа за клуба, но и за Шотландия като цяло.

Общо 29 отбора са печелили турнира през годината, идващи от 11 различни страни. В списъка обаче отчетливо липсва една страна – Франция, както се вижда и от графиката. Въпреки че Лига 1 принадлежи към т.нар. „големите 5“ европейски първенства, победата във втория по престиж международен клубен турнир в Европа засега убягва на френските отбори. Подобен е случаят в Шампионска лига. Френски отбор е вдигал купата само веднъж – през 1992/83 г., когато Марсилия би Милан с 2:1 в Мюнхен.

Infographic: The Countries Dominating the Europa League | Statista Още графики вижте тук

https://www.investor.bg/

(Visited 22 times, 4 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!