Графинята, оцеляла в концлагер и станала топ модел

Животът на първият топмодел в света – Верушка, е от онези истински истории, които не просто звучат невероятно. Те са доказателство, че нищо в живота не ти обещава звездите, независимо от това дали си роден красив или богат.

[ad id=“225664″]

 Графиня, концлагеристка, супер модел и икона – един живот и много истински истории.  Верушка фон Лендорф познава вкуса и на триумфа, и на пропадането в бездна от страх. Тя е от онези световни икони, които вдъхновяват поколения, но с радост биха се простили с доста неща в биографията си. Древното проклятие „Да живееш в интересни времена!” изглежда е застигнало първият супермодел на човечеството. Родена като графиня Вера Готлиб Анна фон Лендорф-Щайнорт през далечната вече в 1939 г. В Кенигсберг живее в разкошно имение и има приказен замък с над сто стаи, според легендата. Въпреки знатния произход, парите и политическите връзки, тя няма щастливо детство. Бащата на Вера помага на Хитлер да дойде на власт, но пак заради него семейството му отива в концлагер. Господин графът вижда с очите си как убиват еврейски деца и това го сломява. Не се оттегля от политическия живот, но тайно взима участие в заговор срещу нацистката власт. Подготвяли заговор срещу фюрера, но заверата е разкрита, а семейството на Вера е интернирано. Вера със сестрите си е пратена в детски концлагер, където остава до края на Втората световна война. Преживяното съсипва и детството, и дори психиката й. Животът обаче се оказва по-силен.
Vera von-Lehndorff 4
След войната учи изкуство в Хамбург. След това специализира във Флоренция. Среща се с фотографа Уго Молас, който я убеждава да пробва като модел. Във Франция среща Ейлин Форд – шефката на най-престижната агенция за модели. Съветва я да опита късмета си в САЩ. Пробва, но не успява. Завръща се в германия с намерение да смени имиджа си. За да предизвика интерес си измисля псевдоним като на рускиня – Верушка (с ударение на «у»-то). Това провокира силен интерес към нея, защото междувременно се е отървала от подозрителната благородническа представка „фон”. Злите езици обаче веднага я обвиняват, че е руски шпионин, който си е променил пола!
Vera-von-Lehndorff-5
През 1966 г. приема епизодично участие във филма на Микеланджело Антониони – «Фотоувеличение». Кратката й роля предизвиква такъв фурор, че самият Салвадор Дали я кани да му позира, а от моделство печели по 10 000 долара на ден. Верушка впечатлява с ръст от186 см, първа е възвеличавана като супермодел и краси кориците на «Vogue» и още 800 други издания. След девет години Вера фон Лендорф неочаквано решава да се „пенсионира”. Причината е обяснима – скарва се с актуалния редактор на „Воуг”. След десет години чак започва да приема оферти за боди-арт, позира за авангардисти. В момента Верушка живее в САЩ. Остарява като катедрала – все така впечатляваща, въпреки бръчиците и годините. Приема предложения да присъства на престижни модни събития и има статут не на обикновена модна икона, а на жива легенда.
Vera-von-Lehndorffspisanie
Верушка гледа на непреходната си слава с презрение. „Модата и смъртта вървят ръка за ръка. Всичко в модата умира – така е всяка година. Всичко, което е актуално днес, утре не е. Хелмут Нютън веднъж ми каза: „Знаеш ли, всичко, което създаваме, го правим, за да напълним кофите за боклук”. И е прав. В края на краищата, всичките ни фотографии се захвърлят сред остатъците от храна и непотребни вещи”.

Vera-von-Lehndorff today

Суетата е безсмислена. Красотата е преходна. Остава само образът на една жена с една от тези истински истории, които могат само да служат за вдъхновение и извор на мъдрост.

Източник: Жена на върха http://www.woman-onthe-top.net/


image0 (9K)