Грипът този път ни удря още другия месец

На прага на есента се очаква да ни атакуват 4 щама грип. Това са вече познатите от миналия сезон щамове „Мичиган“ и „Пукет“, и още два нови – „Сингапур“ и „Колорадо“, обясни държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по bTV.

За пациента това значи класическата изявена картина с остро начало – силна отпадналост, подчертано главоболие, трудно повлияващата се температура. По думите му е рано да се каже кой точно щам ще преобладава у нас.
Прогнозата му е, че грипните щамове ще ни атакуват от ноември.
„По-скоро ме притеснява „Сингапур“, защото е най-новият и една година по-късно от него излезе само един от Б-щамовете и хората по-рядко имат изграден имунитет“, обясни той.
Д-р Кунчев направи уговорката, че в Северното полукъбло грипът още не е дошъл и се съди само по грипната активност в южната.
Първите щамове се очаква да бъдат изолирани още в края на този месец или началото на ноември, обяви експертът. Ще ни атакуват още „Пукет“, но към него има изграден имунитет у повече българи.
[ad id=“225664″]
„Пукет“ е най-старият от всички, минал е два пъти през България и имунната ни система трябва да действа за разлика от възникналия през 2017 г. „Колорадо“. Ако той вземе предимство пред А-щамовете, може да се срещнем с по-висока заболяваемост.
Д-р Кунчев обясни, че сега е време да се постави ваксина и призна, че самият той все още не се е ваксинирал.
Не повече от 2-3% доскоро се имунизираха у нас, посочи лекарят. Имаме уверения че от следващата година ваксината става безплатна за хората над 65 г. и именно тогава може да се постигнат 10-15% от първите години на кампанията.

dnes.bg


image0 (9K)