Грозен скандал в НС: БСП отказа да осъди терористичния акт в църквата „Света Неделя“ и излезе от залата

„Осъждаме престъпленията на комунизма и призоваваме всички партии в 45-ото Народно събрание да направят същото“, заяви заместник-председател на ПГ на ГЕРБ – СДС и лидер на СДС Румен Христов в декларация от името на група.

„Чух, че е говорено за саботаж и понеже се връщам от панахида в „Св. Неделя“ ще прочета декларация от името на ГЕРБ – СДС“, каза още Христов.

Тя е по повод 96-ата годишнина от атентата в църквата „Св. неделя“ и беше прочетена от лидера на СДС въпреки виковете от банките на БСП, а депутатите и напуснаха демонстративно залата.

image0 (9K)

„Днес се навършват 96 години от атентата в църквата „Света Неделя“, най-кървавият в България и Европа, в продължение на десетилетия, дело на военната организация на Българската комунистическа партия.

На Велики четвъртък през 1925г. загубват живота си над 200 българи, между които жени и деца, а повече от 500 са ранени.

Тази жестока рана в българската история никога няма да зарасне!

Атентатът е извършен по време на опелото на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от други дейци на комунистите.

Основната цел на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната и цар Борис III.

Днес, на тази черна дата, ние от коалицията ГЕРБ-СДС за пореден път осъждаме престъпленията на комунизма и призоваваме всички парламентарни групи в 45 Народно събрание да направят това.

Ние вече внесохме предложение в Столична община да бъде изграден мемориал на жертвите на атентата в пространството пред църквата „Света Неделя“.

Поколенията трябва да знаят и да помнят“, завърши Христов.

Припомняме, че БСП отказва да признае атентата в „Света Неделя“ за терористичен акт, дори беше издадена книга с автор Велислава Дърева, според която, не членове на БКП са извършили престъплението, а става дума за провокация.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!