Грози ни опасност от нов Чернобил

Налице е реален риск Украйна да бъде сполетяна от нова ядрена катастрофа и целият свят, особено Европа, дори не могат да си представят възможните му мащаби. Това пише американското издание „Вашингтон Таймс“ (The Washington Times) във вчерашна статия.

Проблемите в атомната енергетика в Украйна са разностранни, но основният проблем е само един – и той касае не само този сектор, но и цялата постсъветска република, отбелязва изданието. Става въпрос за корупцията, която води до недостатъчна отчетност и неефективно управление на този важен инфраструктурен отрасъл.
По закон дейността на АЕЦ в Украйна трябва да се контролира от независим орган – Държавната инспекция по ядрено регулиране на Украйна. За съжаление обаче през последните години практиката началникът на този орган да се назначава от държавното предприятие „Енергоатом“ се превърна в стандарт – липсва независим и щателен конкурс за тази длъжност.

Така на практика този независим регулатор се подчинява на прищевките на държавната компания. Ако „Енергоатом“ не може да приведе дейността си в съответствие с определени стандарти за сигурност или пък просрочи крайните срокове за това, ръководството на дружеството просто информира регулатора и крайните срокове или се удължават, или въобще се премахват, без някой изобщо да се тревожи за сигурността на хората, се посочва в статията. Международните инспекции са само формалност и се провеждат много рядко.

В историята има и геополитически мотив – Западът се опитва да прокара интересите на „Уестингхаус“ (Westinghouse), която е собственост на японци и може да предложи алтернатива на руското ядрено гориво в Украйна и в Източна Европа. Това се прави не с цел укрепване на сигурността или от пазарни съображения, а изключително с цел да се ударят руските интереси в региона.

Продуктът на „Уестингхаус“ не е толкова добър, колкото разработеното в Русия гориво за реакторите, посочва „Вашингтон Пост“ и отбелязва, че това създава изключително опасна ситуация, която може да причини нова авария. Освен това компанията-майка на „Уестингхаус“ „Тошиба“ (Toshiba) обяви, че по отношение на дружеството е задействан механизъм за обявяване на фалит. Това поставя под въпрос дългосрочната доставка на гориво от „Уестингхаус“ за Украйна.

Остава единствено надеждата в Киев скоро да осъзнаят, че проблемите в ядрения отрасъл не само застрашават енергийната сигурност на страната, но и сигурността ѝ като цяло. Без независим и функциониращ регулатор всичко това е под заплаха. И става въпрос не само за Украйна. На карта е заложена съдбата на Европа, отбелязва „Вашингтон Пост“.


image0 (9K)