Гълъб Донев: Няма пряка военна заплаха за страната ни

Обявената частична мобилизация от президента на Руската федерация води до ескалация на напрежението и до това държавите в Европа и тези, които са близо до конфликта между Русия и Украйна, да нямат сигурност за това доколко военните действия ще продължат и с какъв интензитет ще са“. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев пред БНР.

Още по темата

25 сеп 2022 08:45

159

25 сеп 2022 07:30

176

По думите му това действие на Русия е недопустимо, особено като се има предвид, че тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и би трябвало да спазва стриктно Устава на ООН и да не сплашва с военна сила, която и да било друга държава, което е пряко нарушаване на Устава на Организацията.

Служебният премиер отново подчерта, че риск за националната сигурност на България има, но „няма пряка военна заплаха до този момент“ за страната ни.

Премиерът Донев съобщи, че ще свика Съвета по сигурността към министър-председателя, който следващата седмица, вероятно в четвъртък, ще вземе съответните решения и мерки. „Ние не подкрепяме военните действия на Русия в Украйна“, добави Гълъб Донев.

Според премиера, референдумите нарушават международното право, нарушават и Конституцията на Украйна. „Ние в никакъв случай не можем да приемем едни резултати, които са постигнати в региони, където се водят военни действия. Изцяло против се и сплашването с използване на ядрено оръжие, колкото и то да има възпираща сила“, каза премиерът.

Той коментира и санкциите към Русия като заяви, че е нужен анализ за тях и дали няма да имат обратна сила за страните от Европейския съюз.

Според него служебното правителство не се е забавило с позицията си по отношение на Русия:

„Прибързани действия не трябва да има, когато сме в условия на военни действия, които се водят в непосредствена близост до границите на България“.

Позициите ни са в синхрон с нашите партньори в ЕС и НАТО, категорично изтъкна той и уточни:

„Ние твърдо заявяваме, че не подкрепяме военните действия на Русия в Украйна. Ние сме за това да се запази териториалната цялост и суверенитет на Украйна, тя да има право на свободно развитие, демократично развитие, каквото са избрали украинските граждани. Ние сме твърдо против войната и винаги сме настоявали да се търсят решения по пътя на дипломацията“.

По повод вълната от напускащи Русия граждани Донев заяви: „Това е по-скоро една хипотеза за България, отколкото реален факт. Трябва да има единен отговор на ЕС при една засилена бежанска вълна от Русия. Никоя страна не би могла сама да се справи с такъв проблем“.

Служебният премиер заяви още, че няма отказ от преговори с „Газпром“: „Не бих казал, че има отказ, тъй като имаме действащ договор, на оперативно ниво няма промяна в ситуацията“.

Несигурността идва и от нарушаването на веригите на доставки на енергоресурси за Европа от Русия, коментира още Гълъб Донев: „Газовата тема е една от водещите в ЕС и поставя много въпросителни пред това как Европа и нейните граждани ще посрещнат идващите зимни месеци“.
 

 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)