Гърция: Турция се нуждае от помощ за мигрантите

„Европейският съюз не е готов да се справи с повторението на миграционната криза от 2015 г. и трябва да се опита да попречи на хората да бягат от нарастващия конфликт в Афганистан“. Това заяви гръцкият министър на миграцията Нотис Митарачи, подчертавайки, че блокът трябва да окаже по-голяма подкрепа на Турция, пише БГНЕС.

Митарарчи миналата седмица е подписал писмо с министри от други пет държави от ЕС, в което се казва, че депортирането на неуспели лица, търсещи убежище, трябва да продължи въпреки битките. 

Той изтъкна, че прекратяването на такова връщане „ще изпрати грешно послание“.

„Това би довело до повече хора, които се опитват да напуснат и да дойдат в ЕС“, каза Митарачи пред Ройтерс.

Единството на шестимата подписали обаче се разпадна, тъй като Германия и Холандия заявиха, че няма да извършват депортации за момента.

Още по темата

10 авг 2021 22:25

18

10 авг 2021 10:05

104

Митарачи подчерта, че ЕС трябва да окаже по-голяма подкрепа на Турция зеа намаляването на натиска от повече пристигащи мигранти от Афганистан и каза, че блокът не може да поеме друга миграционна криза като от 2015 г.

„Абсолютно не, ЕС не е готов и няма капацитет да се справи с друга голяма миграционна криза“, каза той.

Гърция беше на първа линия на миграционната криза в Европа преди шест години, тъй като близо милион души, предимно от Сирия, Афганистан и Ирак, стигаха до отдалечени острови след опасното преминаване от бреговете на Турция с надуваеми лодки.

Талибаните спечелиха внезапни и силни придобивки в кампанията си за победа над правителството на Кабул, откакто ръководените от САЩ чуждестранни сили се изтеглят след 20-годишно присъствие.

Много държави -членки на ЕС се притесняват, че развитието в Афганистан може да предизвика повторение на миграционната криза в Европа през 2015 г., когато повече от милион души, повечето от които сирийци, афганистанци и иракчани, пристигнаха в Европа, търсейки убежище.

„Ние сме загрижени за последиците от влошаването в Афганистан и затова е много критично и много важно ЕС да бъде проактивен при предотвратяването на такава криза“, каза Митарачи.

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)