В Гърция чакат анти-COVID ваксината до два месеца, готвят план за ваксинация

Коронавирусната ваксина се очаква да пристигне в Гърция до 60 дни, а оптимистичните сценарии са първите ваксинации да бъдат направени на 500 000 души през м. януари, съобщава в. „Труд“.

Премиерът Кириакос Мицотакис, министрите и партийните лидери ще бъдат първите, които ще се ваксинират в знак на борба срещу фалшивите новини и конспиративните теории, които се разпространяват относно ваксината. Понастоящем ваксината Pfizer е готова и се очаква да бъде последвана от тези на Moderna и AstraZeneca.

Гърция ще получи над 25 милиона дози чрез договори за предварителна покупка, подписани от Европейския съюз с фармацевтични компании.

image0 (9K)

Обмислят се плановете за ваксинация в съответствие с всички здравни стандарти, определени от експертите. Вероятно граждани ще уреждат срещи чрез SMS, за да се намалят опашките. Приоритет ще имат определени категории хора от уязвимите групи.

Основният въпрос е да се осигурят и закупят необходимите фризери за поддържане на ваксината, тъй като трябва да поддържат -70C.

Според информацията, Министерството на здравеопазването вече е завършило оперативния план, определяйки броя на центровете за ваксинация в цялата страна. Подготвят се и медицинските лица, които ще извършват ваксинацията. Всяка здравна област вече е регистрирала своя персонал.

Ваксинациите ще се извършват на две смени, като по време на смяна ще бъдат ваксинирани определен брой хора (42 на смяна), така че да се избегне пренаселеност, в случай че има голям интерес към коронавирусната ваксина.

Възможно е също така регистрацията на заинтересованите да се извършва чрез електронна платформа, където ще се изисква информация, кой принадлежи към уязвими групи.

Според оптимистичните сценарии се очаква Гърция да получи първите дози от ваксината през януари и тя ще бъде безплатна.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!