Г-7 и Австралия са се споразумели да ограничат цените на руския петрол

Г-7 и Австралия са се споразумели да ограничат цените на руския петрол

Министърът на финансите на Съединените щати Джанет Йелън каза в петък, че страните от групата на седемте най-богати икономики (Г-7) и Австралия налагат таван на цените на руски петролни продукти като дизел и керосин, съобщи Асошиейтед прес. Решението е взето след предварително споразумение с Европейския съюз (ЕС), за което в петък съобщи председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Таванът следва подобни ценови ограничения, наложени върху износа на руски петрол, с цел намаляване на финансовите ресурси, с които руският президент Владимир Путин води почти едногодишната война в Украйна.

„Днешното споразумение се основава на тавана на цените за износа на руски суров петрол, който определихме през декември, и спомага за постигането на целите ни за ограничаване на основния източник на приходи за Русия за финансиране на незаконната й война, като същевременно насърчава стабилните световни енергийни пазари“, каза Йелън в изявление.

В петък правителствата на ЕС постигнаха предварително споразумение да определят ценови таван върху продажбите на руски дизел от 100 долара за барел, който да съвпадне и с ембарго на ЕС върху това гориво.

Дипломати, представляващи 27-те правителства на ЕС, поставиха таван за руското дизелово гориво, керосин и бензин преди забраната да влезе в сила в неделя. Целта е да се намалят доходите на Русия, като същевременно се запази дизеловият поток към страни, които не участват в санкциите. Целта е да се избегне глобален недостиг, който би довел до по-високи цени и инфлация.

В началото на декември беше постигнато първоначално споразумение за ограничаване на цената на руския петрол до 60 долара за барел. Русия заяви, че няма да продава на страните, които спазват тавана, но тъй като нейният петрол се продава за по-малко от 60 долара за барел, той продължава да постъпва на световния пазар.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)