Г-7: Никога няма да признаем границите, които Русия иска да наложи силово

Г-7: Никога няма да признаем границите, които Русия иска да наложи силово

Снимка: Thomas Imo/Photothek via Getty Images

Г-7 няма „никога да признае“ границите, които Русия се стреми да наложи силово с водената от нея война в Украйна. Това заявиха днес външните министри от групата на седемте най-развити икономики, предаде Франс прес.

„Няма да признаем никога границите, които Русия се опитва да промени чрез военната си намеса“, посочват първите дипломати на страните членки в декларация, разпространена след тридневна среща в германския замък „Вайсенхаус“. В документа те отново призовават Беларус „да спре действията, улесняващи намесата на Русия, и да спазва международните си ангажименти“.

„Поддържаме ангажимента си да подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включваща Крим“, уточняват те.

„Ще подкрепим мерките (. . .), които ще вземе Украйна, за да осигури свобода и мир в страната“, заяви на заключителна пресконференция външната министърка на Германия Аналена Бербок, чиято страна председателства тази година Г-7.

Участниците в срещата подновиха искането си към Русия „да сложи край на войната, започната от нея, без да е предизвикана (от Украйна, бел. Франс прес), и на трагичните страдания и загуби на човешки животи, които тя продължава да предизвиква“. Те осъдиха „безотговорните заплахи да се използват химически, биологически или ядрени“ оръжия, отправени от руския президент Владимир Путин.

Седемте най-развити икономики смятат „да ускорят усилията“, целящи „да сложат край на зависимостта от руската енергия“. Министрите увериха, че „ще разширят“ икономическите санкции срещу Москва заради нашествието ѝ в Украйна в „сектори, от които Русия е особено зависима“ и приканиха Китай „да не подкопава“ тези мерки.

Те отправиха „призив към Китай да не подкрепя Русия в нападението“ ѝ срещу Украйна.

/БТА/

https://www.investor.bg/

(Visited 287 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!