Г

Личностите на Стара Загора в „Кой кой е“ са подредени по азбучен ред, а не по време или значимост. Целта е създаването на местна „Уйкипедия“, която всички заедно да попълваме, запазвайки старозагорци завинаги живи.

А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О

 

П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ь Ю Я

Гавраил Бонев УЗУНОВ; 06.10.1947 г.; строителен техник; средно специално образование строителен техникум Ст. Загора.

Хоби: Създаване на красиви сгради и подводен риболов

Девиз: Не надскачай боя си.


Галена Владимирова ПЕТРОВА; 30.04.1973 г., Стара Загора; музикален педагог; висше образование

Девиз: Вярвай в инстинкта си.


Галина Иванова ХЛЕБАРОВА; 05.05.1950 г., Русия; химик; висше образование; постижения: подготвила е много учители по химия, фармацевти, лекари, инженери-химици;

Хоби: хандбал, кактуси.

Девиз: Бъди честен и добър с хората.


Ганка Костова ГЕОРГИЕВА; 13. 12. 1953 г.; учител; висше образование


Ганчо Петков ПЕТКОВ; 29. 12. 1959 г., Стара Загора; полиграфист; средно- специално; управител на ЕТ „ТЕКСТ“.

Хоби: работа и пак работа.

Девиз: Стреми се към върха, но никога не го достигай.


gancho raikov_resizedГанчо Славов Райков

Роден на 8 юни 1976 г. в Стара Загора, в семейството на Слави и Цветана Райкови. Има брат Димитър. Завър­шва СОУ „Ив.Вазов” и ТМТ „Н.Й.Вапцаров”, специал­ност стругар, в града. Работи в РМЗ, в Химкомбинат, в АТЗ и в чужбина. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1992). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната.

*Дядо му е песнопоец.


gancho stoev_resizedГанчо Танев Стоев

Роден на 24 февруари 1940 г. в Стара Загора, в се­мейството на Таньо и Мария Стоеви. Има сестра Елена. Завършва V-то ОУ в града и ТМТ, специалност матричар, в Ка­занлък. Работи по професията си в завод „Светлина” и в „Балканст­рой” и като едноличен търговец в Стара Загора. Акомпанятор-там­бура е в оркестър „Зорница” (от 1968). Участва с ансамбъла в концер­тни програми и в турнета до Чехословакия и Полша. Има съпруга Иванка, дъщеря Милена и син Стоян.

*Майка му Мария е певица.


galin penev_resizedГалин Пенев Пенев

Роден на 8 септември 1999 г. в Стара Загора, в семейс­твото на Пеньо и Йоана Пеневи. Завършва начално образование в V-то ОУ „М.Станев” и учи в НУМСИ „Хр. Морфова”, специалност ударни инструменти, в града. Помощник-корепетитор-тъпан е на танцовия състав на АНПТ „Зорница” (от 2013), при репетиции и концерти.

*Галин свири в ударен музикално-инструментален състав при училището. Изучавал е народни танци в Школата при читалището.

Вуйчо му Георги Тачев е акомпанятор-тъпан в ансамбъл „Зорница”.


Ганчо Иванов СЛАВОВ; 24.02.1917 г., педагог – геология; висше образование

Хоби: гъбар

Девиз: По-близо до природата


Ганчо Петков ПЕТРОВ; 18.05.; Старозагорски минерални бани; педагог; треньор по плуване; висше образование – НСА; постижения: пом.треньор на националния отбор-девойки, жени, три пъти класиран в десетте най-добри треньори, Европейско осмо място юноши, над 40 републикански титли

Хоби: да гледа състезания от всички спортове; нежна музика

Девиз: Ако не можеш да направиш добро на човек, не му прави лошо.


galina grudeva_resizedГалина Желязкова Грудева

Родена на 2 ноември 1983 г. в Стара Загора, в семейс­твото на Желязко и Тонка Диневи. Има сестра Ста­нимира. Завършва СОУ „Ив.Вазов” и ТОХ „Райна Княгиня”, специалност технолог, в града и ВСУ „Черноризец Храбър”, специалност право, във Варна. Работи като помощник-нотариус и като ад­министративен секретар в Нотариална кантора в Стара Загора. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 1990). Участва с ансамбъла в концерти в града и страната. Наградена е с юбилейна грамота.


Галина Маркова ВЪЛЧЕВА; 15. 06. 1948 г.; художник на космически рисунки; средно образование; рисува лечебни индивидуални биоенергетични рисунки


Галина Христова ЛАЗОВА; 1951 г., Стара Загора; учител; висше образование


Галя Димитрова АЛЕКСАНДРОВА; 26. 07., Севлиево; актриса; висше образование; постижения: номинация за ролята на Боженица в „Гераците“, национална награда на конкурс във Враца за Ботева поезия и др. Работила е в театрите във Враца, Ямбол, Добрич, Кюстендил, София.


Галя Тончева МИХОВА; 02.03.1967 г., Стара Загора; учител; висше образование


Гана Ганчева НОНЕВА; 12.07.1946 г., с. Маджерито, обл. Стара Загора; президент на ЕТ „Гана“; средно специално образование; постижения: построява църква-храм „Св. Георги Победоносец“ в с. Маджерито.


geno genov_resizedГено Динев Генов

Роден на 14 февруари 1977 г. в Стара Загора, в семейс­твото на Диньо Генов Христов и Станка Тенева Ива­нова. Има брат Георги. Завършва IX-то ОУ „В.Ханчев” и ПГЕ „Джон Атанасов”, специалност радио и телеви­зионна техника, в града. Работи в „АГИ” ООД в Стара Загора. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1989). Учас­тва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната и в турне до Чехословакия. Награден е със златен дип­лом за високо художествено танцово майсторство. Има съпруга Ане­лия.

*Съпругата му Анелия е танцьорка в ансамбъл „Зорница”.


genoveva kraeva_resizedГеновева Миткова Краева

Родена на 20 март 1997 г. в Тополовград, в семейството на Митко и Станка Краеви. Има сестра Доника. За­вършва НУ „Св.св.Кирил и Методий” в града и учи в ПМГ „Гео Милев” в Стара Загора. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 2014). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната.


Генчо Костадинов ГЕНЧЕВ; 06.08.1952 г.; скулптор; висше образование – Великотърновски университет; специалност скулптора. Специализирал при Георги Чапкънов. Участвал е в изложби в Белгия, Франция, Испания, Алжир, Португалия и др. Негови творби има в галериите в Стара Загора, Плевен, Шумен, Бургас, Несебър и Националната художествена галерия.


Георги Александров ВАРОВ; 31. 01.1948 г., гр. Летница, Ловешко; цигулар; висше музикално образование; постижения: обиколил е цяла Европа с Държавна опера Стара Загора, Държавна опера Пловдив, Частна русенска опера, Частна софийска формация; има над 40 години професионална практика.


Georgi_Apostolov_resizedГЕОРГИ АПОСТОЛОВ

1853-1876

Роден в Стара Загора. Член на Старозагорския революционен комитет, участник в Старозагорското въстание (1875), член на щаба на четата на Христо Ботев. Загива в сражение при Люти брод.


Георги Атанасов ЯНЕВ; 23.12.1947 г., с. Пчела, Ямболско; учител; полувисше образование


g_bajadanov_resizedГЕОРГИ БАЙДАНОВ

1853-1927

Роден в Стара Загора. Музикален педагог и диригент. Стипендиант на Петропавловската семинария, Великотърновско. Последователно е учител в Свищов Казанлък, Пловдив и Стара Загора. Издава първото българско музикално списание.


ГЕОРГИ БАТАЛОВ

1896 – 1966

Роден в Стара Загора. Завършва висше юридическо образование в София. Участва в Първата и Втората световна война. Един от инициаторите на създаване на Старозагорската опера. Участва в първия й спектакъл (1 юли 1925), в ролята на Никола в операта „Гергана“ на маестро Атанасов. Главен редактор на в. „Кавал“. След 1941 г. живее в София. Началник на канцеларията на ВИТИЗ (1946). По-късно е назначен за юрисконсулт на новообразувания киноцентър „Бояна“. Пее в хор „Гусла“ и хора при Храм-паметника „Св. Александър Невски“.


ГЕОРГИ ВЪЛКАНОВ

1882-1945

Роден в Стара Загора. През 1913 г. в съдружие с К. Георгиев и Н.Тютюнджиев открива машинна фабрика „Прогрес“. Произвежда помпи, мангани за памук; маслобойни; мелничарски инсталации. Помпата „Прогрес“ е собствен патент на фабриката. След национализацията (1947) фабриката се влива в ДМЗ „Прогрес“ Стара Загора. Награди и отличия: златни медали и дипломи от Южнобългарските мострени изложби в Стара Загора (1925-1927) и Горнооряховските мострени панаири (1926-1929).


georgi gospodinov_resizedГеорги Вълчев Господинов

Роден на 3 март 1994 г. в Стара Загора, в семейството на Вълчо и Йорданка Петрови. Има брат Господин. Завършва СОУ „Ив.Вазов” в града. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (2001 – 2008). Участва с ансамбъла в кон­церти в Стара Загора и страната. Удостоен е със зва­нието „Цар Лозан” в конкурса „Хубост българска” в традиционната „Весела Трифониада” (2011), посве­тена на Деня на Трифон Зарезан.

*Брат му Господин е танцьор в ансамбъл „Зорница” (1999 – 2008), а след това е артист-балетист във ФА „Загоре” в Стара Загора.

Георги е солист в танц „Петлета”. Артист-балетист е във ФА „Загоре” (от 2013).


Георги Георгиев ЯНЕВ; 17.05.1950 г., с. Бял извор; литературен критик; висше образование българска филология; работил е като учител, журналист в радио „Стара Загора“ и във в. „септември“, като уредник на къща-музей „Гео Милев“, автор на книгата „Не/съгласия“.


Georgi Kirov Abadjiev_resizedГЕОРГИ КИРОВ АБАДЖИЕВ, Ген. майор

1859-1940

Роден в Стара Загора. Опълченец от Руско-турската война (1877-1878). Завършва Военното училище в София (1879). Участва в Балканските войни (1912-1913) и в Първата световна война (1915-1918). Автор на мемоарни книги и статии на военна тематика.

Кавалер на военния орден „Св. Александър“ Vст. и народния орден „За военна заслуга“.


georgi mitev_resizedГеорги Димитров Митев

Роден на 28 септември 1977 г. в Стара Загора, в семейс­твото на Димитър и Калина Митеви. Има сестра Тра­яна. Завършва IX-то ОУ „В.Ханчев” и ПГЕ „Джон Ата­насов”, специалност радио и телевизия, в града. Ра­боти в „Пещострой”, в ТЕЦ „Марица-Изток 3” – Мед­никарово, Старозагорско. Танцьор е в АНПТ „Зор­ница” (1989 – 1998). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната и в турне до Чехословакия. Награден е със златен диплом. Има съпруга Стела и син Калоян.

*Сестра му Траяна е певица-солистка в ансамбъл „Зорница”.


Георги Димитров ПЕТРОВ; 18.02.1947 г., Мъглиж; техническо образование; постижения: 1993 г.купа в Европа, Балкански шампион, многократен Републикански шампион, спортист №5 на столетието на Стара Загора

Хоби: автомобилизъм

Девиз: Без борба няма победа.


Георги Димитров ФУРНАДЖИЕВ; 12. 10. 1940 г.; актьор; висше образование НАТфИЗ
„Кр. Сарафов“, специалност актьорско майсторство; играл е на сцените на театрите във
Велико Търново и ДТ „Гео Милев“ Ст. Загора. Награден е с медал от Съюза на артистите в
България; има трета награда от национален преглед.

Хоби: да прави вино.


Георги Дончев СИМЕОНОВ; 03.12.1958 г., Стара Загора; филолог; висше образование – френска и английска филология


ГЕОРГИ ДРАГНЕВ

1886-1955

Роден в с. Колена, Старозагорско. Завършва гимназия в Одрин. Член на БЗНС от 1906 г. Окръжен управител на Стара Загора (1919-1920). Народен представител в XX, XXV ОНС и в V ВНС. Взема участие в изграждането на ОФ. Министър на обществените сгради, пътищата и благоустройството (1945-1947).


Георги Захариев Георгиев

Роден на 26 октомври 1958 г. в с. Паничерево, Старозагорско, в семейс­твото на Захари и Янка Захариеви. Има сестра Боянка. Завършва ос­новно образование в селото и ТМП, специалност електротехника, в Твърдица. Работи като шофьор в ДП „Рибно стопанство” в Стара За­гора. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (1975 – 1978). Участва с ансамбъла в концерти в града и страната.

*Сестра му Боянка е танцьорка в ансамбъл „Зорница”.

Георги е солист в танц „Кукери”.


 

Георги Златев ЗЛАТЕВ; 19. 09.1969 г., Стара Загора; художник; висше образование

Хоби: музика, риболов.


georgi panov_resizedГеорги Коев Панов

Роден на 9 септември 1919 г. в с. Питово, Новозагорско, в семейството на Кою и Катерина Панови. Има сестра Танка и брат Георги. Завършва основно образование в селото. Майстор е на гъдулки и обучава ученици по гъду­ларство. Акомпанятор е 14 години в Културен дом на ОНС в Стара Загора. Акомпанятор-гъдулка е на оркестър „Зорница” (1967-1969). Участва с ансамбъла в турнета до Чехословакия, Полша, Сърбия и СССР. Известно време Георги е пребивавал в ансамбъл в Смолян. Има записи в Българско радио, с известни певци и музиканти. Има съпруга София, дъщери Иринка и Марийка и син Койчо.

*Синът им Койчо е акордеонист.


georgi georgiev_resizedГеорги Койчев Георгиев

Роден на 12 септември 1965 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Койчо и Анка Коеви. Има сестра Соня. Завър­шва VIII-мо ОУ „Христо Смирненски” и СПТУ по СП, специалност монтьор на отоплителни и климатични инсталации, в града. Работи в поделения Министерст­вото на вътрешните работи и като полицай в Стара За­гора и в Раднево. Лауреат е на Шести Републикански фестивал на воинската художествена самодейност като солист-тамбу­рист. Участва в тамбурашки оркестър, с ръководител Михаил Милча­ков. Тамбурист е в оркестър „Зорница” (до 1986). Участва с ансамбъла в концертни програми и в турнета в страната. Има съпруга Татяна и дъщеря Аделина.

*Баща му – Койчо е акордеонист, съпругата му Татяна – учителка по пиано, а дъщеря им Аделина е участничка в ученически хор. Георги свири и на китара. Негови солови изпълнения са: „Травиата”, „Ел Кондор паса” и „Компарсита”.


georgi kacarov_resizedГеорги Колев Кацаров

Роден на 28 ноември 1919 г. в с. Малък манастир, Ям­болско. Завършва основно образование в селото. Ра­боти като миньор. Артист-оркестрант – кавал е в ан­самбли в Димитровград и в Хасково. Акомпанятор-кавал е в оркестър „Зорница” (от 1967). Участва с ан­самбъла в концерти в града и страната, и в турнета до – СССР и Чехословакия. Носител е на златни медали. Има съпруга Марийка, дъщеря Елена и син Николай.

*Съпругата му Марийка и дъщеря им Елена са певици.


 

Георги Кънев УЗУНОВ; 17.05.1955 г.; лекар; висше образо­вание ВМИ Пловдив. Член на Българския лекарски съюз.

Хоби: риболов, фотография и психология


georgi ivanov_resizedГеорги Стоянов Иванов

Роден на 3 януари 1948 г. в Бургас, в семейството на Стоян и Мария Попови. От 1964 година се установява да живее и работи в Стара Загора. Оркестрант е в ан­самбъл „Загоре”. Танцьор, а след това гайдар е в ансам­бъл „Филип Кутев” в София. Оркестрант-гайдар е в оркестър „Зорница” в Стара Загора. Има дъщеря Ми­лена и син Калин.

*Баща му Стоян е бил гайдар в ансамбъл „Филип Кутев” в София.

Майка му Мария е народна певица.


georgi krastev_resizedГеорги Стоянов Кръстев

Роден на 18 ноември 1960 г. в Карнобат, в семейството на Стоян и Златка Кръстеви. Има сестра Веселина. За­вършва основно образование в село Крумово градище, Бургаско и Средно музикално училище „Филип Кутев” в Котел. Акомпанятор-гайда е е на оркестър „Зорница” в Стара Загора. Участва с ансамбъла в концертни прог­рами и турнета в града, региона, страната и чужбина. Награден е със златен диплом, за високо професионално майсторство в прослава на читалището и на българските народни традиции у нас и в чужбина. Има съпруга Живка и син Станислав.

*Баща му Стоян е популярен народен певец, носител на първа награда в конкурса „Петкана Захариева”.

Сестра му Веселина е хореограф в Центъра за работа с деца в Стара Загора.

Съпругата му Живка е хористка – първи глас в женския хор на ансам­бъла.

Георги е музикант и във фолклорния състав на НЧ „Развитие” в село Дълбоки, Старозагорско.


georgi tachev georgiev_resizedГеорги Тачев Георгиев

Роден на 22 март 1975 г. в Стара Загора, в семейството на Тачо Георгиев Тачев и Анелия Стоянова Кафеджи­ева. Има сестра Йоана. Завършва V-то ОУ „М.Станев” в града и ТМСС „Гео Милев”, специалност механизатор-ССТ, в Мъглиж. Работи като механизатор и технически консултант на селскостопанска техника. Акомпанятор-тъпан е на оркестър „Зорница” (от 1992). Участва с ансамбъла в кон­церти и турнета в страната и чужбина. Награден е с грамоти, значки и парични награди. Има съпруга Елена и син Тони.

*Участва в много други фолклорни състави и оркестри в цялата страна.


Geo Milev_resizedГЕО МИЛЕВ

/Георги Милев Касабов/

1895-1925

Роден в Раднево, Старозагорско. Следва романска филология в Софийския университет и в Лайпциг (1911-1914). Горещ привърженик на експресионизма и на модерното изкуство. Участник в Първата световна война (1916-1917). Издател и редактор на сп. „Везни“ (1919-1921) и на сп. „Пламък“ (1924). Един от най-ерудираните представители на българската литературна публицистика и критика между двете световни войни. Преводач и популяризатор на образци от световната поезия. Под напора на превратните политическите събития в България и в света (1922- 1923) неговата поезия е белязана от ярката му и непримирима гражданска позиция – поемата „Ад“, антологията „Кръщение с огън и дух“ и поемата „Септември“ (1924).


Гергана Атанасова Енчева

Родена на 22 февруари 1976 г. в Стара Загора, в семейството на Атанас и Тинка Атанасови. Завършва VI-то ОУ, гимназия „Христо Ботев” в града и БСУ, специалност финанси, бакалавър, в Бургас. Работи като счетоводител на свободна практика и в „Експресбанк” в Стара Загора. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 1989). Участва с ансамбъла в кон­церти в града и страната. Има съпруг Любомир и дъщеря Ралица.

* Гергана е учила народни танци в VI–то ОУ „Атанас Генчев” в Стара Загора. С ансамбъл „Нашенци” е участвала в турне до Дания.


Гергана Величкова ЖЕЛЯЗКОВА; 28.08.1969 г.; филолог; висше образование ПУ „П. Хилендарски“ – Пловдив

Хоби: екзотични растения

Девиз: Няма непревземаеми крепости, има само силни и слаби атаки.


Гергана Тончева ПЕЙЧЕВА; 24.10.1971 г., Стара Загора; радиожурналист; висше образование; магистър специалност „Българска филология“;


Георги Златев ЗЛАТЕВ; 19. 09.1969 г., Стара Загора; художник; висше образование

Хоби: музика, риболов.


Георги Иванов КАЗАКОВ; 03. 02. 1961 г.; зооинженер; висше образование

Хоби: риболов.


 

Георги Иванов ТЕРЗИЕВ; 18.02.1947 г., с. Лалково, Ямболско; специалист „Двигатели студена обработка“, средно специално образование; постижения: успява да внедри в ССБ над 20 производства.

Хоби: да работи

Девиз: Колкото можем още повече.


georgi grozev_resizedГеорги Митков Грозев

Роден на 28 юни 1981 г. в Стара Загора, в семейството на Митко и Златка Иванови. Има сестра Николина. Завършва XIII-то ОУ „П.Хилендарски” и ТЕТ „Г.С.Раковски”, специалност електротехника, в града. Танцьор-солист е в АНПТ „Зорница” (от 1997). Учас­тва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната и в турнета до Чехословакия и Сърбия. Има съпруга Десислава и дъщеря Йоана.

*Сестра му Николина е танцьорка в ансамбъл „Зорница”.

Георги е играл в детски ансамбъл „Синчец”. В АНПТ „Зорница” е со­лист на танците: „Шопски”, „Пирински”, „Гергьовден”. Участва в тан­цова формация „Източен вятър” в Стара Загора.

 

georgi temelkov_resizedГеорги Николаев Темелков

Роден на 22 октомври 1999 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Николай и Илияна Темелкови. Има брат Явор. Завършва СОУ „В.Левски” и учи в ПГМТ „Н.Й.Вапцаров”, специалност ДВГ, в града. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 2015). Участва с ансамбъла в кон­церти в Стара Загора и страната.


Георги Петков ГЕОРГИЕВ; 22.04.1953 г., гр. Трявна; ел. инженер; висше образование


Георги Петков ИВАНОВ; 20. 06. 1954 г., гр. Болярово; доктор по педагогика; висше образование; постижения: научни трудове в областта на педагогиката: издадени монографии, статии, учебници, учебни помагала.

Хоби: компютърна техника и художествен дизайн.

Девиз: Направи добро и го забрави.


Георги Петров ИВАНОВ; 16.08.1942 г. Бели бряг, Старозагорско; учител; висше образование; постижения: квалификационна степен.


Георги Станков БОЙЧЕВ; 05.01.1949 г., Хасково; математик; висше образование.


 

Георги Танев ЧЕРНЕВ; 04.10.1958 г, Стара Загора; архитект; завършил ВИАЗ, специалност архитектура; постижения: проекти: сграда на ОББ /в колектив/, Исторически музей /в колектив/, производствената сграда на „Кълвача“ Ад, жилищни сгради. Член е на Съюза на архитектите в България и на Американския институт по архитектура.


georgi kostadinov_resizedГеорги Христов Костадинов

Роден на 12 октомври 1938 г. в с. Преславен, Староза­горско, в семейството на Христо Георгиев Костадинов и Мария Костадинова Христова. Има сестри – Бонка и Петрана и брат Паньо. Завършва основно образование в селото. Работи като водопроводчик – пети разряд в Химкомбинат – Стара Загора. От създаването на ансам­бъл „Зорница” е акомпанятор-гъдулка към оркестъра. Награден е с грамоти, дипломи, парични награди и златни медали от всички събори, прегледи и фестивали, на които се е явявал. Участва с ансамбъла във всички концерти и турнета в страната и чужбина. Има съпруга Калинка и дъщери Мария, Христина и Радка.

*Той е корепетитор към народен хор „Димитър Наумов” в село Прес­лавен, Старозагорско и сформирания към него оркестър. Той е изтък­нат музикант-гъдулар в регионален и национален план. Свирил е с известни музиканти – Иво Папазов, Али Гарджиев и Никола Илиев и с певицата Динка Русева, с „Авлигите” и много други.


Георги Христов ХРИСТОВ; 01.04.1968 г., София; средно-специално образование, собственик на ЕТ „Алба трейдинг“;

Хоби: ротвайлери, спорт, жени, туризъм

Девиз: Напред и нагоре.


Георги Христов ЯНЕВ; 26.06.1965 г., Казанлък; инженер; висше образование

Хоби: риболов

Девиз: Силата на стила.


Герчо Делчев ПЕТРОВ; 11.03.1936 г.; средно образование


Гинка Дечева СТОЙЧЕВА; 22.12.1944 г., Мъглиж; икономист; висше образование – икономика


 

Гинка Димитрова ПОПОВА; 10.08.1953 г.; машинен инженер; висше образование;

Хоби: гоблени

Девиз: Ръкоделието краси жената и дома.


Гинка Първова МАНОЛОВА; 20.08.1957 г., с. Райковци, общ. В. Търново; педагог; висше образование

Хоби: да чете книги и да ходи на екскурзии

Девиз: Прави винаги добро и тогава, когато ти правят зло.


goicho zagorov_resizedГойчо Георгиев Загоров

Роден на 19 юли 1922 г. в Мъглиж, в семейството на Георги Козарев Загоров и Пенка Гойчева Козарева. Има брат Алекси. Завършва II-ро ОУ „П.Р.Славеков” в Стара Загора и Средно музикално училище в Пловдив – фагот. Учи в ПВ Школа „Чайковски” в София. Като войник е бил оркестрант-фаго­тист в Ансамбъла на Строителни войски – София. В Старозагорската опера работи като цигулар, тромпетист и фаготист. Награден е с ор­ден „Св.св. Кирил и Методий” – втора степен. Акомпанятор-виола и гъдулка е в оркестър „Зорница” в Стара Загора и участва в концерти и турнета на ансамбъла в града и страната. Има съпруга Танка, син Ге­орги – тубист и саксофонист, и дъщеря Екатерина.


Горан Андреев ГОРАНОВ; 08. 01. 1946 г.; юрист; висше юридическо образование


goran petrov_resizedГоран Веселинов Петров

Роден на 1 октомври 1977 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Веселин и Теменужка Митеви. Има брат Петър. Завършва II-ро ОУ „П.Р.Славейков” и СПТУ „Берое”, специалност технолог, в града. Работи като мениджър в автокомплекс „Зико”. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 1998). Участва с ансамбъла в концерти в Стара За­гора и страната. Има съпруга Десислава и син Иван.

*Съпругата му Десислава е танцьорка в ансамбъл „Зорница” и артист-балетист в ДФА „Загоре” в Стара Загора.

Горан е солист в танца „Момина скала”.

gospodin gospodinov_resizedГосподин Василев Господинов

Роден на 28 август 1932 г. в с. Скобелево, Сливенско, в семейството на Васил и Господинка Влаеви. Има сестри – Момка, Славка, Керанка и Стоянка. Завършва основно образование в селото и СПТУ в Сливен. Работи по про­фесията си в Стара Загора. Кавалджия е в оркестър „Зорница” от основаването на ансамбъла, с който учас­тва в концерти в града и страната. Има съпруга Анка и синове – Васил и Стефан.


gospodin gospodinov_resizedГосподин Вълчев Господинов

Роден на 19 юли 1990 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Вълчо и Йорданка Петрови. Има брат Ге­орги. Завършва СОУ „Ив.Вазов” в града. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (1999 – 2008) и артист-балетист във ФА „Загоре” в Стара Загора. Участва с ансамбъл „Зорница” в концерти в Стара Загора, страната и чужбина. Има съпруга Даниела и син Валентин.

*Брат му Георги е танцьор в АНПТ „Зорница” и артист-балетист във ФА „Загоре” в града.


gospodin petrov_resizedГосподин Георгиев Петров

Роден на 5 февруари 1999 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Георги и Красимира Минчеви. Има сестри – Елена и Мария. Учи в СОУ „Ив.Вазов” в града. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 2009). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната.


Господин Димитров ГОСПОДИНОВ; 19. 11. 1948 г., с. Караново; висше образование


Господин Жечев ГОСПОДИНОВ; 05. 04.1953 г., с. Навъсен, Старозагорско; средно образование; постижения: Републикански шампион по борба свободен стил, бивш национален състезател


Господин Колев КИСЬОВ; 10. 04.1929 г., с. Сърнево; Старозагорско; учител и преподавател; висше образование българска филология; защитил е дисертационен и хабилитационен труд на теми: „Литературни упражнения в V – VIII кл.“, „Проблемното обучение по литература в IV -XI кл.“; автор е на публицистични и методически статии; работил е като преподавател в техникума по облекло, в Института по БЕЛ към ОНС Ст. Загора, като преподавал в ИПКУ „Ан. Тошева“ и ПУ „П. Хилендарски“.

Хоби: четене на худ. литература, писане на статии и книги, театър, разходки сред природата… Девиз: Нито един ден без да работиш и създаваш добри неща.


gospodin dachev_resizedГосподин Митев Дачев

Роден на 9 февруари 1922 г. в с. Трънково, Старозагор­ско, в семейството на Митьо и Рада Дачеви. Има братя – Иван и Димитър. Завършва основно образование в се­лото. Работи като военнослужещ и магазинер. Акомпа­нятор-кавал е в оркестър „Зорница” (1965-1968). Учас­тва с ансамбъла в концертни програми в града и стра­ната и в турнета до Чехословакия, СССР и Полша. Има съпруга Минка и синове – Радко и Савко.

*Съпругата му Минка е пяла в ученически хорове и в хорове към во­енни поделения.

Бабата и майката на съпругата му са били народни певици.


Gospodin Mihailovski_resizedГОСПОДИН МИХАЙЛОВСКИ

1843-1876

Роден в Стара Загора. Завършил Светиниколското петокласно училище. Съученик на Васил Левски. По професия търговец. Подпредседател на Старозагорския революционен комитет. След неуспеха на Старозагорското въстание е обесен в Стара Загора на 19 (31) май 1876 г.


gospodin petkov gospodinov_resizedГосподин Петков Господинов

Роден на 19 ноември 1976 г. в Раднево, в семейството на Петко и Тинка Петкови. Има сестра Таня. Завършва Първа прогимназия в Стара Загора и СПТУ по външно и вътрешно оформление на сгради в Ямбол. Работи като шофьор в частни фирми в Стара Загора. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (1991 – 1999). Участва с ансамбъла в концерти в града и страната. Награден е с юбилейна грамота. Има съпруга Светлана и син Пламен.


Гошо Генов ГЕОРГИЕВ; 13.10.1946 г., Стара Загора; машинен инженер; висше техническо образование


grozdan ognianov_resizedГроздан Минчев Огнянов

Роден на 11 юли 2001 г. в Стара Загора. Има брат Огнян. Учи в Търговската гимназия в града. Танцьор е в АНПТ „Зорница” (от 2012). Участва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната.

*Дядо му Огнян е музикант-акордеонист и корепетитор на танцови състави в града и региона.

Брат му Огнян е танцьор в ансамбъл „Зорница”.


Груди Кирков ГРУДЕВ; 09. 02. 1955 г., гр. Тополовград; търговец; средно образование