НАЙ-НОВИ:

Дават безплатни зъбни протези на пенсионерите

Пенсионерите ще имат право на безплатни зъбни протези. Те ще отпускат от 1 септември първоначално само за хората между 65 и 69 – годишна възраст.

[ad id=“263680″]

За взимането на мярката, изработването им и евентуалните корекции възрастните хора няма да заплащат нито лев. Това е съобщил за „Монитор“ председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, като уточнил, че до тази придобивка за възрастните хора у нас се е стигнало след продължителни преговори между съсловната организация и Националната здравноосигурителна каса, която ще покрива на 100% новата стоматологична услуга.

„Зъболекарският съюз ще преговаря от догодина възрастовата група на хората, които имат нужда от цели протези да се разшири от 2019 година“, допълни д-р Шарков.

[ad id=“218001″]

В бюджета на НЗОК за дентална помощ за тази година се отпуска още 1 млн. лева, като общата сума, с която касата ще закупи дентални дейности в полза на здравноосигурените, е 157 млн. лева. Увеличението на средствата спрямо 2017 г. е с 10 млн. лева.

-->

С тези средства НЗОК ще стартира програмата за зъбно протезиране, като заплати на денталните лекари дейностите, необходими за подготовка на пациентите за изработване и поставяне на зъбни протези.

Идеята пенсионерите да получават безплатни протези не е нова. Те да им бъдат отпускани от 1 юли 2017 г. предвиждаше проектонаредба на служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев. Според нея те трябваше да бъдат предоставяни на хората от 65 до 75 години.

Около 20 % от хората на възраст над 65 години са с изцяло обеззъбена челюст, сочат данните на Българския зъболекарски съюз. От Министерството на здравеопазването са убедени, че голяма част от тези хора са социално уязвими и не разполагат със средства да решат проблема си.

[ad id=“218548″]

Изчисленията показват, че средният годишен разход на системата за едно лице, нуждаещо се от протеза, би бил около 200 лева. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Най-нови